Epigenetika pomaga pojasniti, kako okolje vpliva na izražanje genov

Epigenetika je področje molekularne biologije, ki se ukvarja s spremembami v izražanju genov, ki niso neposredno odvisne od mutacij, ampak se dogajajo na drugih nivojih, ki ravno tako vplivajo na izražanje genov, je pojasnila prof. dr. Metka Ravnik Glavač, z Inštituta za biokemijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vse več študij kaže na to, da se epigenetske spremembe, ki se zgodijo v času življenja enega človeka, prenesejo tudi na drugo generacijo.

Lakota, stres, diete… vse to lahko vpliva na to, kako se naš epigenom spreminja. Prvo raziskavo, ki je pokazala na to, so pred desetimi leti opravili na Nizozemskem. Ugotovili so, da so potomci žensk, ki so v obdobju druge svetovne vojne stradale, imele spremenjeno metilacijo, da se je ta ohranila v obdobju celega življenja in se prenesla tudi na drugo generacijo.

Naši možgani so tisti, ki se nekako prvi odzivajo na vse spremembe v okolju, nanje reagirajo, se prilagajajo in so zelo dovzetni za vse epigenetske spremembe.

Kot je še dejala sogovornica, so naredili raziskavo, v kateri smo opazovali, kako metode pomirjanja, predvsem meditacija, vplivajo na epigenetske mehanizme znotraj celega telesa.

Ravno ti vplivi pa imajo tudi posreden če ne celo neposreden vpliva na delovanje možganov. V naši študiji smo pokazali, da meditacija lahko vpliva na tiste epigenetske mehanizme, ki so vključeni v plastičnost sinaps, ki naprej vplivajo na sposobnost našega pomnjenja in učenja.

Še nekaj dodatnih pojasnil o modifikacijah, do katerih pride pri epigenetskih spremembah genoma, pa lahko poslušate tule:

Mojca Delač