Oddaja Torkov kviz

Pogovor z dr. Tomijem Trilarjem iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije o snemanju zgoščenke

Ptičje petje nima le enega pomena, pozorni pa moramo biti tudi na drugo oglašanje ptic, saj lahko tako ugotovimo, kaj želijo sporočiti. Odličen pripomoček za učenje prepoznavanje oglašanja ptic, ki ga obvladajo ornitologi, je zgoščenka Gozdne ptice Slovenije, katere avtor je biolog dr. Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Kot pravi je začetek priprave takšne zgoščenke zelo preprost, nato pa postaja vse težje in težje.

Ko grem na teren, vedno snemam tisto, kar se najbolje sliši. Kljub temu da grem ciljano na teren, mi vsakič ne uspe posneti tistega, kar sem si zamislil. Najbolj trd oreh na tem CD-ju je bil gozdni jereb. Za njega imam  36 dni terena, v tem času sem ga uspel enkrat slišati in enkrat posneti.

Na zgoščenki je predstavljenih 93 vrst ptic. Zvoki oglašanja nekaterih so posledica dobre priprave, odličnih napotkov drugih ornitologov, ki so dr. Trilarju povedali, kje bo lahko našel posamezno ptico, nekateri pa plod čiste sreče.

Fazan je zelo zanimiva vrsta – tujerodna, ki smo jo naselili pri nas. Se zelo glasbo oglaša. To ni problem. Je pa problem, da ko ga najdeš in on to zazna, se vse manj oglaša in hkrati umika. Ko greš za njim, hodi vse hitreje in se še manj oglaša. Moj posnetek je nastal, ko sem ga enkrat slučajno dobil ob ograji, čez katero je hotel po vsaki sili.

Dr. Trilar snema tudi druge zvoke živali, poleg tega je skrbnik Slovenskega arhiva živalskih zvokov, ki jih hrani Prirodoslovni muzej Slovenije. Trenutno pripravlja zbirko zvokov alpinskih ptic.

Andreja Gradišar