Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti je sinoči v okviru prireditve Generacije znanosti že 24 . leto zapored podelil nagrade za znanstvene dosežke v preteklem letu na področju družboslovja in humanistike. Nagrado Zlati znak ZRC je letos prejel doc. dr. Žiga Kokalj z Inštituta za antropološke in prostorske študije, ki se pri svojem delu ukvarja z analizo satelitskih letalskih posnetkov zemlje, s spletno kartografijo in modeliranjem naravnih procesov, zlasti z vidika vpliva delovanja človeka na okolje.

Nagrade in priznanja na področju družboslovja in humanistike

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti je sinoči v okviru prireditve Generacije znanosti že 24. leto zapored podelil nagrade za znanstvene dosežke v preteklem letu na področju družboslovja in humanistike.

Nagrado zlati znak ZRC je letos prejel doc. dr. Žiga Kokalj z Inštituta za antropološke in prostorske študije, ki se pri svojem delu ukvarja z analizo satelitskih letalskih posnetkov Zemlje, s spletno kartografijo in modeliranjem naravnih procesov, zlasti z vidika vpliva delovanja človeka na okolje.

Ukvarjam se z opazovanjem Zemlje, z analizo satelitskih letalskih posnetkov, z analizo posnetkov letalnikov in s podatki zračnega laserskega skeniranja.

Kot nam je še zaupal, se v enem izmed aktualnih projektov ukvarja s pojavom suše.

V skupini imamo ta hip več projektov. Ukvarjamo se s sušo na območju Podonavja in z analizo sušnih predelov v Afriki, ugotavljamo, kje je pomanjkanje travišč oziroma kje se travišča zmanjšujejo.

Dr. Žiga Kokalj še dodaja, da prejeta nagrada potrjuje delo celotne skupine, ki je zaradi prepletenosti njihovega dela namenjena tudi njegovim sodelavcem. Srebrni znak je prejel dr. Luka Repanšek, častni član ZRC SAZU je postal akademik in zaslužni profesor Univerze v Liverpoolu prof. Michael Talbot, zaslužni raziskovalec ZRC SAZU je postal dr. Marjan Drnovšek, nagrado modri znak pa je prejel Peter Pehani.

Kot je povedal direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar, je tudi letos namen prireditve opozarjati na to, v kakšnem stanju so znanstvenice in znanstveniki.

Sicer pa smo s prireditvami začeli bolj zato, da se na tako oddolžimo svojim kolegicam in kolegom, še posebej tistim, ki so v središču pozornosti. Seveda pa skozi to tudi upali, da bo hiša postala bolj prepoznana.

Javna prireditev Generacije znanosti je posvečena raziskovalkam in raziskovalcem s področja humanistike – ne le z ZRC SAZU, temveč tudi z drugih raziskovalnih ustanov doma in po svetu. Od leta 1995, ko je prireditev potekala prvič, je nagrado zlati znak prejelo 21 nagrajencev in osem nagrajenk.

Tita Mayer