Španec Juan José López Díez o znanosti, glasbi, nastopanju na ulici in plesu - vse to je našel pri nas

Juan José López Díez je 26- letnik, ki prihaja iz španskega mesta Murcia . V Sloveniji živi poltretje leto, stike z deželo na Sončni strani Alp pa ima pravzaprav že kakšno desetletje.

Slovenijo sem ‘našel’ pred desetimi leti, v okviru gimnazijske izmenjave, ko se je Gimnazija Poljane povezala z mojo v Murciji. Doma smo gostili Slovenko, ki je postala moja zelo dobra prijateljica. In tako sem spoznal, da ta dežela obstaja. Nato sem trikrat prišel sem na obisk in sledila je selitev. V Slovenijo sem  prišel opravljat svoje pripravništvo.

Tukaj je izredno aktiven na različnih področjih, od znanosti do glasbe, majski dnevi pa zanj pomenijo uvod v najbolj delovno obdobje v letu. Ukvarja se namreč s proučevanjem komunikacije med žuželkami.

Zame je to, kot učenje tujega jezika. Prej tega nisem poznal, zdaj pa lahko poslušam in tudi razumem. Na nek način prepletam biologijo in glasbo, moji dve najljubši stvari. Zelo me navdušuje in zaenkrat ta jezik žuželk razumem bolje kot slovenščino, ampak seveda tudi zato, ker je enostavnejši.

Po opravljenem magisteriju namerava v Sloveniji ostati tudi na doktoratu. Ljubezen do znanosti pa skupaj s prijatelji, raziskovalci, deli tudi na dogodkih Science Bites.

Ko smo se s prijatelji srečevali, smo se vedno pogovarjali o našem raziskovanju. In potem se je naenkrat utrnila ideja, da bi to delili tudi z drugimi. Odzivi ljudi, ko jim pripoveduješ o svojem znanstvenem raziskovanju na poljuden način, so namreč zelo pomembni. Začeli smo s »Science bites«, ki so kratka predavanja o različnih temah raziskovanja, potem pa so na vrsti vprašanja iz občinstva. Ljudje imajo to res radi in postalo je zelo priljubljeno, ponavadi  so vsi kotički zasedeni.

Juanova velika ljubezen pa je tudi glasba. Med drugim je sodeloval z APZ Tone Tomšič, z dvema prijateljema pa so sestavili tudi zasedbo LJUTRI (Ljubljana Trio), ki je začela z nastopanjem na ulicah in naletela na izjemen odziv.

Tukaj vsi cenite glasbo, kultura je vsepovsod. Mislim, da v Španiji ne bi dobili takšnega odziva, če bi igrali na ulicah. Glasba je vseprisotna po Ljubljani in Sloveniji.

Mojca Delač