Da dobre stvari nastanejo po naključju ali, kot je rekla Metka Lokar, lektorica slovenskega jezika na Univerzi v Pekingu, ko se zvezde postavijo pravilno, priča prevod Kosovelove zbirke Integrali '26 v kitajščino. Yuan Fan si je za diplomsko nalogo pri študiju slovenistike v Pekingu izbrala Srečka Kosovela. Za potrebe diplome je nekaj pesmi prevedla v kitajščino. Čisto po naključju jih je prebrala kitajska pesnica in urednica pri literarni založbi, ki je ugotovila, da so prevodi odlični in jo opogumila, da naj prevede še več pesmi. Tako je kitajska študentka slovenščine Yuan Fan, ki je pozneje še magistrirala, zdaj pa živi v New Yorku, prevedla zbirko Integrali '26, ki je izšla oktobra lani. Od nedavnega en izvod prevoda hranijo tudi v Knjižnici Srečka Kosovela Sežana.

Yuan Fan, diplomantka kitajščine kot tujega jezika in slovenistike, je prevedla Integrale '26 Srečka Kosovela

Da dobre stvari včasih nastanejo tudi po naključju – ali kot pravi Metka Lokar, lektorica slovenskega jezika na Univerzi v Pekingu, ko se zvezde postavijo pravilno -, dokazuje prevod Kosovelove zbirke Integrali ’26 v kitajščino. Študentka Yuan Fan si je za diplomsko nalogo ob koncu študija kitajščine in  slovenistike v Pekingu izbrala Srečka Kosovela. Za potrebe diplome je nekaj pesmi prevedla v kitajščino. Čisto po naključju jih je prebrala kitajska pesnica in urednica pri literarni založbi, ki je menila, da so prevodi odlični. Opogumila je Yuan Fan, da je prevedla še več pesmi. Tako je študentka kitajščine in slovenščine, ki je pozneje še magistrirala, zdaj pa živi v New Yorku, prevedla zbirko Integrali ’26, ki je izšla oktobra 2017 na Kitajskem. Direktorica Knjižnice Srečka Kosovela Sežana Magdalena Svetina Terčon je izvod prevoda z veseljem uvrstila v knjižnično zbirko.

 

Poleg pesmi Naša srca so trudna življenja, ki jo je prebrala Chan Yaoyao, lektorica za kitajski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani, lahko slišite še recitacijo pesmi Kons. 5, ki jo je prebrala prevajalka Yuan Fan.

Tako pa se Kosovelovi Integrali ’26 prodajajo na spletu: spletna trgovina

Cirila Štuber, Nina Slaček, Sabrina Mulec