Na britanskem otoku se odvija nova vohunska afera. V bolnišnico v Salisbury na jugu Anglije so namreč v nedeljo pripeljali nekdanjega 66-letnega ruskega vohuna Sergeia Skripala in 33-letno žensko. ki naj bi se zastrupila z nevarno snovjo. Oba sta v kritičnem stanju. Ker gre za nekdanjega uslužbenca ruske obveščevalne službe, ki je menda vohunil tudi za Britance, gre seveda ne samo za vohunsko, ampak tudi za zelo občutljivo mednarodno-politično zadevo. Poroča Nina Kojima, dopisnica iz Londona.

Dodatni udarec za že tako skrhane odnose med Rusijo in Veliko Britanijo?

Na britanskem otoku poteka nova vohunska afera. V bolnišnico v Salisburyju na jugu Anglije so namreč v nedeljo pripeljali nekdanjega 66-letnega ruskega vohuna Sergeja Skripala in 33-letno žensko, ki naj bi se zastrupila z nevarno snovjo. Oba sta v kritičnem stanju. Ker gre za nekdanjega uslužbenca ruske obveščevalne službe, ki je menda vohunil tudi za Britance, gre seveda ne samo za vohunsko, ampak tudi za zelo občutljivo mednarodno-politično zadevo. Dopisnica iz Londona Nina Kojima poroča:

  • Ključna vprašanja ostajajo odprta – še vedno ni znano, za kakšen strup naj bi šlo in kako sta ga žrtvi zaužili.
  • Poleg forenzične akcije policisti izvajajo tudi čistilno. V nedeljo so zaprli urgenco, saj je dvanajstim ljudem (po prihodu žrtev) postalo slabo in so začeli bruhati. Zaprli so tudi eno izmed bližnjih restavracij, kjer sta bili žrtvi, preden sta padli v nezavest.
  • Skripalu so v Veliki Britaniji zagotovili pokojnino, hišo in urejeno britansko življenje. Bil je celo zaposlen pri britanski obveščevalni službi MI6.
  • Sergej Skripal je v Veliko Britanijo prišel pred šestimi leti, ko je bila opravljena izmenjava zapornikov. Prvotno bi moral zaradi vohunjenja za tujo obveščevalno službo in izdajo državnih skrivnosti v zaporu v Moskvi prestajati 13-letno zaporno kazen. Državi sta dosegli medsebojno soglasje in menjavo zapornikov – Britanci so Rusom zanj izročili Ano Čapman.
  • BBC poroča, da je odgovor uradne Moskve, da želi sodelovati v preiskavi. Vse navedbe medijev o vpletenosti ruskega državnega vrha v zastrupitev Skripala zanikajo.

Nina Kojima