Vsakih 30 sekund pride v Evropi do zloma zaradi krhkih kosti

Zdravniki opozarjajo, da je v zadnjem obdobju vedno več zlomov medenice, ki so posledica osteoporoze. Za te zlome velja, da so še posebej neprijetni in zahtevni. Specialist kirurg in travmatolog prof. dr. Radko Komadina iz Splošne bolnišnice Celje pravi, lahko zlom medenice povzročijo že vsakdanje obremenitve in padci z majhnih višin.

Na prisotnost osteoporoze pogosto na boleč način opozori prav zlom kosti, ki postanejo krhke in lomljive. Bistvo sodobnega zdravljenja osteoporoze je zato preprečevanje zlomov kosti. Preprečiti moramo padce, opozarja dr. Komadina.

Za osteoporozo je značilno zmanjšanje kostne mase, zaradi česar se zmanjša tudi čvrstost kosti. Človek lahko izgubi celo do 3 odstotke kostne mase na leto. Za osteoporozo zboli kar vsaka tretja ženska in vsak peti moški po 50 letu. Med bolnicami in bolniki je več suhih in takih, ki telesno niso bili aktivni. Več je tudi kadilcev. Da kosti postanejo krhke in lomljive je vzrok tudi prehrana, ki vsebuje premalo kalcija in vitamina D. In ne nazadnje: svoje dodajo tudi geni.

Iztok Konc