Kontracepcijske tabletke od A do Ž – drugič! Neželeni učinki manj pogosti, kot se zdi na prvi pogled

Strokovnjaki ocenjujejo, da v Sloveniji hormonsko kontracepcijo uporablja do 30 odstotkov žensk. V Nemčiji in skandinavskih državah je ta delež še višji kot pri nas – tam takšno zaščito uporablja kar do 50 odstotkov žensk. Med njimi je več mlajših.

Na spletnem portalu za mlade http://www.tosemjaz.net/ so zapisali, da so neželeni učinki tabletk običajno prehodne narave in izzvenijo v prvih nekaj mesecih od začetka jemanja. Poudarjajo, da se lahko pojavi glavobol, rjavkast ali krvav izcedek, napetost v dojkah, lahko se spremeni razpoloženje in upade libido. Menstruacija je zaradi tabletk lahko zelo šibka, lahko pa tudi povsem izostane.

Listek z navodili za jemanje tabletk razkriva tudi njihove stranske učinke. Vendar, kot opozarja prof. dr. Bojana Pinter z ginekološke klinike v Ljubljani, ti niso tako pogosti, kot si večina ljudi misli. Pogosti neželeni učinki – pojavijo se pri od 1 do 10 na vsakih 100 uporabnic (npr. glavobol), občasni neželeni učinki – pojavijo se pri od 1 do 10 na vsakih 1.000 uporabnic (npr. glivične okužbe), redki neželeni učinki – pojavijo se pri od 1 do 10 na vsakih 10.000 uporabnic (npr. vnetje ven).

Kontracepcijske tabletke vsebujejo ženske spolne hormone. Kombinirane tabletke sestavljajo estrogeni in progestogeni, progestogenske tabletke pa samo progestogeni. 92 odstotkov žensk uporablja kombinirane, 8 odstotkov pa progestogenske tabletke. Hormoni preprečujejo ovulacijo in ovirajo ugnezdenje jajčeca, spremenijo tudi sluznico in sluz materničnega vratu, kar semenčicam oteži pot proti jajčecu.

Želite izvedeti več? https://radioprvi.rtvslo.si/2018/02/kontracepcijske-tabletke/

Iztok Konc