Kmalu po drugi svetovni vojni, pri sedemnajstih letih, je Moravče zamenjala s takrat precej bolj razvitimi Domžalami. Zdaj tam živi že skoraj sedem desetletij, a se je še vedno drži vzdevek "Moravška Mara". 86-letna Mara Vilar, ki jo je obiskala Andreja Čokl, je širni Sloveniji postala znana leta 2015, ko je s svojimi ljudskimi pevkami in humorjem navduševala v glasbenem resničnostnem šovu Slovenija ima talent. Vendar je njeno življenje že od nekdaj tesno povezano z glasbo, tudi v oddaji Storž ob 10.30 na Prvem boste slišali tako pesmi kot šale.

Ljudska pevka, ki brez glasbe ne more živeti in ne skopari s šalami

Kmalu po drugi svetovni vojni, pri sedemnajstih letih, je Moravče zamenjala s takrat precej bolj razvitimi Domžalami. Zdaj tam živi že skoraj sedem desetletij, a se je še vedno drži vzdevek Moravška Mara. 86-letna Mara Vilar je Sloveniji postala znana leta 2015, ko je s svojimi ljudskimi pevkami in humorjem navduševala v glasbenem resničnostnem šovu Slovenija ima talent. Vendar je njeno življenje že od nekdaj tesno povezano z glasbo, zasluge za to pa pripisuje predvsem svojemu očetu. Čeprav je odraščala med drugo svetovno vojno in razmere niso bile rožnate, se je v njihovi hiši vedno prepevalo:

“Kljub vsemu sem prepevala, v meni je to odmevalo. Jasno in glasno sem pela, tudi vesele narave sem bila. Težka leta, vendar navsezadnje sem imela lepo mladost.”

Prav tako ni bilo nikoli dvoma, katera glasbena zvrst ji je najljubša. V domžalski tovarni Toko je ustanovila ženski pevski zbor, ko je tovarna zaprla vrata, pa so začele s somišljenicami prepevati kot Mara in ljudske pevke.

“Jaz bom pela našo, domačo pesem, ljudsko … To je tisto lepo troglasje, to je naša dediščina … Mi smo živele to, pa vedele smo, da delamo nekaj dobrega za našo domovino, pa še nekaj osrečujočega. Nimam citer, nimam strun, nimam kitare – tako pojemo, kot nas je bog ustvaril!”

Andreja Čokl