Iz vasi Javorje pod Blegošem po sledeh pesemske in godčevske tradicije

Javna radijska oddaja iz kraja, ki ga ljudje od blizu in daleč imenujejo raj pod Blegošem. To je vas Javorje v Poljanski dolini, na 721-ih metrih nadmorske višine, z nekaj manj kot 600 dušami. Vaščani pravijo, da živijo v zavetju svetega Tilna. Njemu je posvečena župnijska cerkev, ki je pred kratkim obeleževala 300. obletnico. Vas ima bogato kulturno tradicijo, pa tudi zelo dobre pevce, ki nadaljujejo tradicijo moškega petja v urejenem štiriglasnem vodenju glasov in z nekaterimi posebnostmi ljudskega petja, kot je na primer stopničasta intonacija. Ob Javorskih pevcih bodo domačini pripovedovale zanimive pripovedi v precej samosvojem, poljanskem narečju. V sestavu kvarteta orglic pa bodo muzicirali tudi Poljanski orgličarji.

Po sledeh pesemske in godčevske tradicije bodo torej vodile ljudske pesmi Javorskih pevcev, Poljanskih orgličarjev in godca Jaka Vodnika – Adrejonovega Jaka. Življenjske resnice kronistov pa bodo odstirali Ciril Istenič, Milena Alič, Irena Tavčar, Mihela Kokelj, Pavel Dolenc, Jože Peternel – Korošcov Jože in Ana Ramovš – Krevlucova Ančka.

Vabljeni, da skupaj preživimo večer v Javorskem hramu nesnovne dediščine ali pa prisluhnite neposrednemu prenosu na Prvem.

Simona Moličnik