Slovenija se za zdaj ni odločila za izgon ruskih diplomatov. Kot je včeraj povedal zunanji minister Karl Erjavec, je treba najprej ugotoviti, kakšno je pravo ozadje zastrupitve agenta Skripala. Vlada naj bi o ukrepih razpravljala jutri, predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat pa je napovedal, da bo za prihodnji teden na to temo sklical sejo odbora. Kot je pojasnil, namreč Slovenija ta čas nima vlade s polnimi pooblastili, po zakonu o zunanjih zadevah pa zunanjo politiko usmerja državni zbor. O tem, kaj pomeni izgon in ali bi se morala za ta korak odločiti tudi Slovenija, se je Špela Novak pogovarjala s politologom doktorjem Boštjanom Udovičem, obramboslovcem doktorjem Klemenom Grošljem in komentatorjem časnika Delo Janezom Markešem.

Je takšen ukrep primeren ali bi se morala Slovenija pridružiti drugim državam, ki so se odločile za izgon ruskih diplomatov?

Slovenija se za zdaj ni odločila za izgon ruskih diplomatov. Kot je včeraj povedal zunanji minister Karl Erjavec, je treba najprej ugotoviti, kakšno je pravo ozadje zastrupitve agenta Skripala. Vlada naj bi o ukrepih razpravljala jutri, predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat pa je napovedal, da bo za prihodnji teden na to temo sklical sejo odbora. Kot je pojasnil, namreč Slovenija ta čas nima vlade s polnimi pooblastili, po zakonu o zunanjih zadevah pa zunanjo politiko usmerja državni zbor. Kaj pomeni izgon in ali bi se morala za ta korak odločiti tudi Slovenija? Odgovarjajo politolog doktor Boštjan Udovič, obramboslovec doktor Klemen Grošelj in komentator časnika Delo Janez Markeš.

Usklajena akcija zahodnih držav po besedah doktorja Klemena Grošlja pomeni prikaz njihove enotnosti in jasno sporočilo Rusiji, ki na to ni bila pripravljena.

“Slovenija bi morala premisliti o svoji poziciji in sprejeti ukrepe, s katerimi bi jasno pokazala pripadnost zahodnim idealom.”

Glede ruskih protiukrepov, ki bi lahko prizadeli tudi slovenske gospodarske interese, je doktor Grošelj povedal, da je še vprašanje, ali jih bo Rusija sprejela.

“Treba pa se je zavedati, da odnosi med Zahodom in Rusijo vstopajo v obdobje, ko so bolj kot gospodarski v ospredju politični in varnostni interesi. Odločitev je težka, a Slovenija mora slediti svojim strateškim, vitalnim interesom, in ti so zagotovo v kontekstu Zahodne Evrope.”

Doktor Boštjan Udovič s Katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede pa meni, da je Evropska unija z izgonom ruskih diplomatov naredila napako in Slovenija je ravnala prav, da tem ukrepom ni sledila. Rusija bo, kot napoveduje, odgovorila z isto mero, lahko bodo sledili tudi gospodarski ukrepi.

“V diplomaciji je zelo pomembno stvari narediti premišljeno, saj so posledice lahko zelo dolgoročne. Odnosi med Evropsko unijo in Rusijo so se s tem korakom radikalno poslabšali.”

Komentator časnika Delo Janez Markeš je med razlogi za to, da Slovenija ukrepov proti Rusiji ni sprejela, navedel predvolilno obdobje, v katerem nihče noče prevzemati politične odgovornosti, in gospodarske interese naše države.

“Če drži, da obstajajo nedvoumni dokazi za rusko vpletenost v zastrupitev agenta Skripala in njegove hčere, potem ti ukrepi proti Rusiji niso bili prav nič prenagljeni. Težava je, da teh dokazov ne poznamo.”

Špela Novak