Od seminarja za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine v tujini do poletnih prireditev in osebne zgodbe Metke Ruane

V prvi aprilski oddaji pozornost najprej namenjamo seminarju za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine v tujini, ki je ta teden potekal v Ljubljani. Pogovarjali smo se z dvema učiteljicama, ki poučujeta slovenski jezik in kulturo na Hrvaškem in v Makedoniji – Evo Ciglar in Sonjo Dovžan. Predstavili sta slovenski dopolnilni pouk in učence, ki ga obiskujejo v njunih okoljih v tujini, hkrati pa sta nekaj pozornosti usmerili tudi k pomenu strokovnega izpopolnjevanja na seminarjih v domovini, ki prinesejo različne vsebine, potrebne za kakovostno izvajanje pouka slovenskega jezika in kulture v tujini.

Ozrli smo se tudi že k nekaterim poletnim prireditvam, namenjenim Slovencem po svetu. Tako vas seznanjamo s poletnim Taborom slovenskih otrok po svetu, ki ga organizira Svetovni slovenski kongres, posredujemo pa tudi več informacij o pogojih in rokih za pridobitev štipendije in sodelovanju na Poletni šoli slovenskega jezika v Ljubljani.

Naša gostja je bila tudi Metka Ruane, ki jo je ljubezen pred nekaj leti odpeljala v Avstralijo. Tam se je kar hitro po prihodu povezala tudi s slovensko skupnostjo v Melbournu, kjer sodeluje tudi na etničnem radiu 3ZZZ, na katerem enkrat tedensko potekajo oddaje tudi v slovenskem jeziku. Na življenje v Avstraliji se je sicer že kar dobro navadila, čeprav v deželi tam spodaj še vedno pogreša tudi veliko slovenskega.

Lili Brunec