Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so danes zatrdili, da reorganizacija centrov za socialno delo teče po načrtih. Gre za projekt ministrstva, ki vključuje tri spremembe: uvedbo informativnega izračuna, socialno aktivacijo in novo organizacijsko strukturo centrov. Več Nataša Lang.

Projekt ministrstva vključuje uvedbo informativnega izračuna, socialno aktivacijo in novo organizacijsko strukturo centrov

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so danes zatrdili, da reorganizacija centrov za socialno delo teče po načrtih. Gre za projekt ministrstva, ki vključuje tri spremembe: uvedbo informativnega izračuna, socialno aktivacijo in novo organizacijsko strukturo centrov. Reorganizacija bo v praksi zaživela prvega oktobra.

  • Mariborski center za socialno delo, ki je največji v državi, bo ministrstvo razdelilo na dve enoti.
  • Samo na 16 območnih enotah bodo zaposleni (ob ponujanju strokovne pomoči uporabnikom) opravljali administrativno-tehnična dela in odločali o socialnih pravicah. Preostale enote centrov bodo razbremenjene administrativno-tehničnega dela.
  • Reorganizacija centrov naj bi strokovnjakom omogočila več časa za delo z ljudmi in več časa za terensko delo.
  • Del reorganizacije je uvedba informativnega izračuna za letne socialne pravice. Posameznikom ne bo treba več oddajati vlog (za npr. subvencijo za znižano plačilo vrtca, otroške dodatke in državno štipendijo), ampak bo center za socialno delo sam izvedel postopek preverjanja o tistih letnih pravicah, ki se iztečejo v konkretnem mesecu. Ta novost bo v praksi zaživela prvega januarja prihodnje leto.

Nataša Lang