Predlog zakona za pretvorbo posojil, vezanih na švicarski frank v evro, je za zdaj ostal pred vrati parlamenta. Ne glede na to, je razkol med posojilojemalci, ki so zaradi nenadnega dviga tečaja utrpeli finančno škodo in bankirji, ki ponavljajo, da takšnega drastičnega zvišanja franka niso mogli predvideti, še vedno povsem živ. Prispeveke Urške Jereb.

Bankirji in posojilojemalci v švicarskih frankih še naprej odločno na okopih

Predlog zakona za pretvorbo posojil, vezanih na švicarski frank v evro, je za zdaj ostal pred vrati parlamenta. Ne glede na to, je razkol med posojilojemalci, ki so zaradi nenadnega dviga tečaja utrpeli finančno škodo in bankirji, ki ponavljajo, da takšnega drastičnega zvišanja franka niso mogli predvideti, še vedno povsem živ.

Na sodišču je trenutno izid 1:1, ena pravnomočna sodba v korist posojilojemalca, druga v korist banke. Izkušnja enega izmed posojilojemalcev je še vedno grenka.

“228 tisoč, ne, plačati je treba 300 tisoč, če je za vas 70 tisoč malo, je to zame življenjsko varčevanje.”

V Združenju Frank, kjer si prizadevajo za sprejem zakona o konverziji posojil iz frankov v evre, bankam očitajo, da posojilojemalcev niso seznanile s tveganji, tako obrestnimi kot valutnimi, poleg tega pa bi tolikšen dvig tečaja, kot trdijo na društvu, lahko pričakovale. Matjaž Sušnik.

“Ne moreš prodajati produkta, predvsem pa ne z oglasom, da se obrok ne bo večal, na način, da sploh ne veš, kolikšna bo cena prodajanega produkta.”

Ekonomist Aljoša Valentinčič vsakršne namige o tem, da so banke vedele za dvig tečaja, kategorično zavrača. Valutnih tveganj in gibanj deviznih tečajev ni možno napovedati vnaprej, zato tudi banke niso mogle vnaprej predvideti apreciacije franka. Sam bi ravnal drugače, če bi vedel za dvig tečaja.

“Na koncu bi šel na Havaje, prej pa bi zbral milijardo kapitala, kupil izvedene inštrumente in mastno zaslužil. Žal je realnost ta, da bom obsedel tu s profesorsko plačo.”

Na Hrvaškem so tak zakon o konverziji sprejeli, kljub temu ta ni nujno koristen za posojilojemalce, je prepričan nekdanji predsednik Združenja bank Hrvaške Zoran Bohaček:

“Švicarski frank je po konverziji padel in če bo ostal na teh nivojih, bodo posojilojemalci, katerim so posojila iz frankov pretvorili v evre, kmalu tožili državo. Izgubili bodo namreč vso razliko konverzije. Glede pretvorbe posojil iz frankov v evre je treba ravnati zelo pazljivo.”

Sodna praksa je in bo v zvezi s tem ostala neenotna. Odločitev sodišča je namreč v vsakem primeru odvisna od okoliščin primera, pravi gospodarski pravnik in dekan pravne fakultete Miha Juhart.

“Ta razprava kaže, da enoznačnih dogovorov tu ni.”

Prav zato bo težko sprejeti skupne odločitve ali enotni zakon, kot so ga sprejeli na Hrvaškem. Če bi ga v novem sklicu parlamenta ob eventuelni politični podpori vendarle sprejeli, pa bi moral prestati presojo ustavnosti pred slovensko zakonodajo in Sodiščem EU.

 

Urška Jereb