Agencija za okolje je z rezultati 10-letnega projekta potrdila, da se je podnebje segrelo za dve stopinji

Agenciji za okolje je predstavila ugotovitve večletnega projekta, ki se je začel leta 2008 in v katerega je bilo vključenih več kot 300 meteoroloških postaj. Izkazalo se ni nič presenetljivega – podnebje v Sloveniji se segreva, v obdobju med letoma 1961 in 2011 se je segrelo za 1,8 stopinje, do danes skupaj za dve stopinji.

Najbolj se segrevajo poletja – skoraj pol stopinje na desetletje – in nekoliko manj zime, še najbolj se zdi, da so pred tem pojavom varne jeseni. O tem, kako to občutimo prebivalci Slovenije, pa klimatolog Gregor Vertačnik:

“Vročinskih valov je zaradi tega, ker so tudi poletja toplejša, vse več. Imamo tudi daljše vročinske valove. V zadnjih desetih, dvajsetih letih tako rekoč ni poletja brez izrazitih vročinskih valov. Temperatura 35 stopinj Celzija, ki je bila včasih po nižinah zelo redka in smo jo imeli enkrat na deset let, je zdaj že skoraj vsako drugo leto oziroma vsako leto.”

Na letni ravni se niža količina padavin, zlasti je to izrazito v sicer bolj namočenem zahodnem delu Slovenije, kjer so imeli od štiri do šest odstotkov padavin na desetletje manj. Snežna odeja je bila v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja marsikje v povprečju skoraj dvakrat debelejša.

In kaj bi morala o vsem tem vedeti politika? Ničesar, kar ne bi bilo že znano; če hočemo omiliti potek podnebnih sprememb, bo treba resneje pristopiti k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov.

Erna Strniša