Azijske odzive na novice iz Združenih držav je strnil Uroš Lipušček

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi se do maja srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Trump je izrazil pripravljenost za srečanje, a poudaril, da se Združene države zaradi tega ne bodo vnaprej odpovedale gospodarskim ukrepom proti Pjongjangu.

Prvič v zadnjih nekaj letih obstaja realna možnost za pomiritev ali celo za začetek reševanja te hude mednarodne krize, ki ne ogroža miru samo v Aziji, ampak po vsem svetu.

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči podpisal uredbo o uvoznih carinah na jeklo in aluminij, ki bo začela veljati čez 15 dni. Kot je napovedal že pred časom, bodo za jeklo veljale 25-odstotne, za aluminij pa 10-odstotne carine. Iz tega naj bi bili izvzeti Kanada in Mehika, članici Severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini. V Aziji so razočarani.

Kitajci so že napovedali, da bodo sprejeli podobne ukrepe proti ZDA. To pomeni, da bodo zmanjšali nabave Boingovih potniških letal, uvedli dodatne carine na uvoz ameriških avtomobilov, predvsem pa bodo uvedli dodatne carine na izvoz ameriških kmetijskih izdelkov na Kitajsko. To bi lahko Združene države prizadelo bistveno bolj kot Kitajsko.

Urška Henigman