V bolgarskem Pamporovem so se novinarji iz vsega sveta te dni zbrali na 65. mednarodnem srečanju novinarjev smučarjev. Na veleslalomu so slovenski smučarski predstavniki novinarjev osvojili eno zlato in dve srebrni medalji. Sicer pa so bolgarski gostitelji pripravili pester program. Novinarji so si ogledali Plovdiv, evropsko prestolnico kulture in se srečali tudi z donedavnim bolgarskim predsednikom Rosenom Plevnelievom, ki je razkril svoje poglede na Evropsko unijo in na pridruževanje držav zahodnega balkana. Iz Bolgarije se oglaša Lidija Kosi.

Na veleslalomu so slovenski smučarski predstavniki novinarjev osvojili eno zlato in dve srebrni medalji.

V bolgarskem Pamporovem so se novinarji iz vsega sveta te dni zbrali na 65. mednarodnem srečanju novinarjev smučarjev. Na veleslalomu so slovenski smučarski predstavniki novinarjev osvojili eno zlato in dve srebrni medalji. Sicer pa so bolgarski gostitelji pripravili pester program. Novinarji so si ogledali Plovdiv, evropsko prestolnico kulture in se srečali tudi z nekdanjim bolgarskim predsednikom Rosenom Plevnelievom, ki je razkril svoje poglede na Evropsko unijo in na pridruževanje držav zahodnega Balkana.

Na 65. mednarodnem srečanju novinarjev smučarjev je nastopilo 11 slovenskih novinark in novinarjev. Osvojili smo 3 medalje, eno zlato in dve srebrni.

Kakšna so bolgarska smučišča in kakšna je letošnja zima?

Smučišča so daljša in tudi terenov je več. Tukaj sem bila pred desetimi leti in vidim veliko razliko. Veliko snega je, čeprav naj bi pomlad že bila tukaj. Dobila sem tudi ‘martenico’, rdečo vrvico, ki naj bi prinašala zdravje in srečo in jo mora človek nositi tako dolgo, dokler ne sreča štorklje, znanilke pomladi. Zaenkrat je še nisem srečala,

pove Lidija Kosi. Naši novinarji so se pogovarjali tudi z nekdanjim predsednikom Bolgarije Rosenom Plevnelievom. Med drugim je govoril tudi o približevanju Bolgarije EU.

Bolgarija je v dobrih odnosih z vsemi državami na Balkanu, tudi s Turčijo. Zato lahko pomembno doprinese k stabilnosti v tej regiji. Evropa lahko kot celota deluje edino v primeru, da so vanjo vključene tudi države zahodnega Balkana. Evropa potrebuje stabilen Balkan in Bolgarija bo naredila vse, da bi se to tudi zgodilo.

Bojan Leskovec, Lidija Kosi