V Ljubljani poteka prva mednarodna konferenca, namenjena krepitvi sodelovanja Slovenije z državami Latinske Amerike in Karibov.

V Ljubljani poteka prva mednarodna konferenca, namenjena krepitvi sodelovanja Slovenije z državami Latinske Amerike in Antilov

Slovenija je velik pomen dobrih odnosov z državami Latinske Amerike potrdila v nedavno sprejeti strategiji zunanje politike. S tem delom sveta nas vežejo tradicionalne, zgodovinske in kulturne vezi, demografska gibanja in združljivo gospodarstvo. Z večino držav regije zaznamujemo 25-letnico diplomatskih odnosov, ki so dobri. Zunanji minister Karel Erjavec vidi še veliko priložnosti zlasti na področju upravljanja z vodami, z gozdovi, na področju visokih tehnologij.

Brazilski veleposlanik v Sloveniji Renato Mosca de Souza trgovinski sporazum, o katerem se Evropska unija pogaja z državami MERKUSOR, razume kot priložnost za povečanje sodelovanja med Slovenijo in Brazilijo:

Slovenija je lani povečala izvoz v Brazilijo za 10 odsotokov v primerjavi z letom prej. Številke sicer niso visoke, gre za 66 milijonov dolarjev, vendar bi jih lahko podvojili. Brazilija ima 200 milijonov prebivalcev, ogromen trg in uvaža z vsega sveta za 150 milijard dolarjev. Državi dobro sodelujeta na področju znanosti in tehnologije, na primer Nacionalni inštitut za biologijo in brazilske univerze.”

V minulih dveh letih je Slovenija močno okrepila tudi odnose s Kolumbijo, ki ponuja številne priložnosti na področju infrastrukture, kmetijstva, turizma in vlaganja. Kolumbijski veleposlanik za Slovenijo na Dunaju Jaime Alberto Cabal Sanclemente:

“Lahko bi izkoristili prednosti trgovinskega sporazuma Kolumbije in Peruja z Evropsko unijo. Slovenska podjetja tako lahko pri izvozu svojih najpomembnejših proizvodov izkoristijo nizko obdavčitev. Hkrati je Kolumbija ena od štirih držav članic Tihomorskega zavezništva s pomembno prednostjo, saj 92 odstotkov proizvodov ni obdavčenih. Slovenska podjetja lahko vstopajo v Kolumbijo in prek lokalnih podjetij izvažajo tudi v druge tri države trgovinskega bloka.”

Blagovna menjava med Slovenijo in državami Latinske Amerike se je v minulih petih letih povečala za 30 odstotkov. Vendar je ta še vedno zelo skromna, saj znaša manj kot odstotek skupne slovenske trgovine. Na trgih prek Atlantika se je uspešno uveljavilo mednarodno podjetje Litostroj Power. Prisotni so v Kostariki, merijo pa še na Honduras, Čile in Panamo, je povedal finančni direktor podjetja Tomaž Deisinger.

“Globalno gledano so te države dokaj odprte v primerjavi z vzhodno Azijo in Indijo. Z njimi imamo dobre izkušnje. Trgi so zelo dobro organizirani, institucije delujejo, finančni sektor je izjemno dobro razvit in imajo tudi nekaj primerov dobrih praks, ki jih skušamo vpeljati tudi pri nas.”

Sandra Krišelj