Trdnjava Ad Pirum je pravi speči zaklad. Nastajala je od 1. stoletja našega štetja dalje, ko je bila tu poštna postaja.

Kalce pri Logatcu so znamenito križišče, kjer se ceste odcepijo levo proti Idriji, desno proti Grčarevcu, Planini in Postojni, naravnost pa nas vijugava, skoraj gorska cesta popelje skozi obsežne hrušiške gozdove na Col in naprej v Ajdovščino. Ta smer je od nekdaj veljala za tako rekoč pravo avanturo, saj je že Janez Vajkard Valvazor zapisal, da je to divji, neobljuden in neudoben kraj, in da obsežni hrušiški gozdovi sežejo daleč tja v Turčijo. Ti samotni kraji pa so polni nevarnosti, ki prežijo na popotnike.

Valvazorjeva upodobitev poštne postaje na Hrušici.

foto: TIC- Ajdovščina.

Danes so ti kraji precej drugačni, še vedno pa niso izgubili tega nadiha samotnosti. Kdor se odpravi na pot skozi hrušiške gozdove, ne bo razočaran. Že kmalu od Kalc naprej prečkamo nekdanjo rapalsko mejo, nato sledijo ostri ovinki z znamenito rusko rajdo ali ovinkom in nato že zagledamo tablo, ki nas vabi k ogledu rimske trdnjave na Lanišču. To pa je šele začetek, pravo presenečenje nas čaka na Hrušici, kjer se popeljemo po trasi rimske ceste v osrčje glavne rimske trdnjave Hrušica – Ad Pirum. In to bomo spoznali v nedeljski reportaži.

(opomba; fotografije razen tistih, kjer je navedeno drugače, sem posnel Milan Trobič, april 2018).

Poskus rekonstrukcije trdnjave na Hrušici.

foto: Občina Ajdovščina.

Rimska utrdba Ad Pirum leži na najvišji točki rimske ceste, ki je vodila iz Aquileie, današnjega Ogleja čez Hrušico v Emono, današnjo Ljubljano. Cesta je bila zgrajena v času cesarja Avgusta, ko je bilo področje današnje Slovenije vključeno v Rimski imperij. S to gradnjo so nadomestili staro cesto, ki je vodila čez Logatec in Postojno in skrajšali pot potovanja med osrčjem imperija in provincami za en dan.

Trdnjava Ad Pirum – trdnjava na Hrušici je nastajala od 1. stoletja našega štetja dalje, ko je bila tu poštna postaja. V naslednjih treh stoletjih se je razvila v vojaško utrdbo. Čas, ko je nastala ta trdnjava, je čas, ko je bil mogočni rimski imperij vse bolj ogrožen, deloma zaradi tujih ljudstev, ki so prodirala proti rodovitnim nižinam Italije, deloma pa zaradi notranjih bojev med posameznimi pretendenti za naslov rimskega cesarja nam je med drugim v oddaji povedal Dr. Peter Kos iz Narodnega muzeja Slovenije.

 

Kalce in naprej...

 

 

 

Po cesti

 

Hrušica

 

 

 

V osrčju trdnjave

 

 

Sogovorniki

 

 

 

Odkruški

Hiša magija gline

 

Gostilna Stara pošta

Gostila je tudi točka, ki povezuje domačine, tu se dogajajo številne prireditve (vir fotografij; www.gostilna-staraposta.com).

 

Muzejska zbirka

Manjša muzejska zbirka je nad gostino Stara pošta, na njihovi spletni strani so tudi fotografije, ki jih dodajam. Skrbnik te zbirke je Narodni muzej Slovenije.

 

Gradiva

Podatke o rimskih zapornih zidovih in trdnjavi na Hrušici Ad Pirum  najdemo v različnih pisnih ( zelo pomembno delo je monografija dr.Peter Kos: AD PIRUM (HRUŠICA) IN CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM , 2014.)   in drugih virih, leta 2010 je v produkciji TV Lep Logatec nastal tudi dokumentarni film.

Za adrenalinski konec...

 

 

Milan Trobič