Po Cankarjevi literarni poti

Decembra bo minilo sto let od smrti največjega in verjetno najvplivnejšega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Leto 2018 je tudi na nacionalni ravni razglašeno za Cankarjevo leto. Na Vrhniki, ki jo je veliki literat večpomensko označil za prečuden kraj, so v projekt jubilejnega leta vključeni tako rekoč vsi kulturniki. Tamkajšnja literarna pot nas popelje po Cankarjevi mladosti, na njej spoznavamo kotičke, ki so navdihovali pisateljeva literarna dela, se povzpnemo na Klanec siromakov, jo mahnemo čez Sveto Trojico in naposled zasluženo posrkamo skodelico kave. Pesnik, pripovednik in dramatik Ivan Cankar je bil poleg Zofke Kveder prvi, ki se mu je pri nas uspelo preživljati samo s pisanjem, svojih besedil ni popravljal, njegovim družbenokritičnim mislim do današnjih dni ni pošla sapa. Tudi sto let pozneje številne navdušuje in navdihuje, nekateri pa bi se mu tudi danes izognili v velikem loku. Po treh urah rekreativnega spoznavanja literarne preteklosti tudi avtor Nedeljske reportaže Bojan Leskovec Cankarja pozna bolje kot prej.

Akademski kipar mag. Bojan Mavsar o tesni ustvarjalni povezanosti z Ivanom Cankarjem

»Ker sem sam avtor družbenokritičnega pomena, poskušam vse, kar je povezano s Cankarjem, prikazati skozi likovno razmišljanje in ustvarjanje.«

Kaj najbolj pritegne pozornost obiskovalcev Cankarjeve hiše na Klancu, pojasnjuje vodnica po hiši Barbara Vidmar.

Obiskovalce Cankarjeve spominske hiše najbolj preseneti, kako malo predmetov so imeli v gospodinjstvih pred stotimi leti, navdušijo jih Cankarjeve risbe, občudujejo Cankarjeve prvotiske, mladim pa vzbudi pozornost Cankarjeva posmrtna maska delo kiparja Lojzeta Dolinarja.

Nekaterim Cankar vzbuja neprijetne spomine na obvezno šolsko branje, ki ga niso najbolje razumeli. In tako se je rodil stereotip o tem, da je Cankar težek. Mag. Tatjana Oblak Milčinski, koordinatorica in organizatorka kulturnih prireditev pri Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika.

Ljudje prisluhnejo govoricam, Cankar je težak, torej ga bom bral naslednje leto in tako minejo leta in marsikdo Cankarja sploh ne prebere. Je pa res, da Cankar ni najboljše čtivo za na avtobus, ker se ti slej ali prej orosijo oči in potem v javnosti nisi videti najlepše.

 

Lokalni turistični vodnik Damijan Debevec kot izvrsten poznavalec življenja in dela Ivana Cankarja pripoveduje o tem, kako je pogorela Cankarjeva rojstna hiša.

Ste za skodelico kave?

Bojan Leskovec