Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, 2. aprilu, smo v oddaji Med štirimi stenami govorili o odraslih z motnjami avtističnega spektra. Avtizem se v medicinskem smislu obravnava kot kompleksna razvojna nevrološka motnja, pri kateri se možgani razvijajo in delujejo na drugačen način. Kakšne težave imajo odrasli z avtizmom v vsakdanjem življenju, kako je s šolanjem in zaposlitvijo? Kako na avtizem vplivajo pridružene težave v duševnem zdravju in kakšna pridobitev je prvi Center za mladostnike in odrasle z avtizmom v Domžalah – o tem smo govorili v oddaji, ki jo je pripravila Petra Medved.

2. april - svetovni dan zavedanja o avtizmu

Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, 2. aprilu, bomo v oddaji Med štirimi stenami  govorili o odraslih z motnjami avtističnega spektra. Avtizem se v medicinskem smislu obravnava kot kompleksna razvojna nevrološka motnja, pri kateri se možgani razvijajo in delujejo na drugačen način. Oseba z avtizmom ima med drugim tudi težave v socialnih odnosih in komunikaciji, pri sporazumevanju, težko predvidi stvari, izlušči bistvo in težje razbere pomen povedanega med vrsticami. Zato oseba z avtizmom drugače razmišlja, razume in občuti svet okoli sebe, predvsem pa se mora prav vsega naučiti.

Kakšne težave imajo odrasli z avtizmom v vsakdanjem življenju, kako je s šolanjem in zaposlitvijo? Kako na avtizem vplivajo pridružene težave v duševnem zdravju in kakšna pridobitev je prvi Center za mladostnike in odrasle z avtizmom v Domžalah – to nam bosta razložili gostji oddaje Med štirimi stenami strokovna vodja programov Društva ASPI – Društva za pomoč odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra – aspergerjev sindrom – univerzitetna diplomirana psihologinja in psihoterapevtka transakcijske analize Nevenka Nakrst in mama odraslega sina, ki ima aspergerjev sindrom.

Diplomirana psihologinja in psihoterapevtka transakcijske analize Nevenka Nakrst je v oddaji med drugim tudi povedala, kaj potrebujejo osebe z avtizmom:

Osebe z avtizmom rabijo strukturirano okolje in rabijo čustveno zdravo okolje, varno okolje, okolje v katerem se bodo naučile prepoznati in razumeti svoj čustven svet, čustven svet ostalih ljudi, se naučile komunicirati in pridobiti socialne veščine.

V Domžalah so odprli  prvi Center za mladostnike in odrasle z avtizmom pri nas. Gre varno okolje, kjer so te osebe sprejete. V njem se odvija program Nič več SAM – podpora in vključevanje oseb z avtizmom, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Petra Medved