Kontracepcijske tabletke od A do Ž – tretjič! Jutranja tabletka je v lekarnah na voljo brez recepta.

Ko se pri nas ženske odločajo o kontracepciji, največkrat izberejo hormonske tabletke in kondome. Za ti dve zaščiti se odloči 60 odstotkov prebivalk. Kontracepcijske tabletke so v Sloveniji na voljo že več kot 50 let. Obstaja jih več vrst. Le ob rednem in doslednem jemanju sodijo med najzanesljivejše metode za preprečevanje nenačrtovane nosečnosti, poudarja ginekologinja prof. dr. Bojana Pinter z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Naj na tem mestu spregovorimo še o tako imenovani tabletki po, nekaterim je poznana kot jutranja tabletka. V poštev pride po nezaščitenem spolnem odnosu ali ob pozabljeni tabletki. Lahko je tudi izhod v sili, kadar se zgodi nezgoda s kondomom, ki poči. Med nujno kontracepcijo spada tudi vstavitev bakrenega materničnega vložka. Vstavi ga ginekolog in je najzanesljivejša metoda nujne kontracepcije – zanosi manj kot ena ženska od stotih.

Na spletnem portalu za mlade tosemjaz.net so zapisali, da jutranja tabletka učinkovito prepreči zanositev. Večkratna uporaba v istem menstruacijskem ciklusu pa lahko zaradi visoke vsebnosti hormona povzroči motnje ciklusa.

Zanesljiva zaščita je pomembna za spolno in reproduktivno zdravje. Kontracepcijske tabletke omogočajo kar 99-odstotno zaščito pred nenačrtovano nosečnostjo. Na tržišču sta dve vrsti kontracepcijskih tabletk. Kombinirane tabletke sestavljajo estrogeni in progestogeni, progestogenske tabletke pa samo progestogeni. 92 odstotkov žensk uporablja kombinirane, osem odstotkov pa progestogenske tabletke. Kontracepcijske tabletke delujejo na več načinov. Preprečujejo ovulacijo in ovirajo ugnezdenje jajčeca. Hormoni spremenijo tudi sluznico in sluz materničnega vratu, kar semenčicam oteži pot proti jajčecu.

V prvi oddaji o kontracepcijskih tabletkah smo osvetlili sestavo tabletk: Učinkovita kontracepcija.

V drugi oddaji so bili v ospredju stranski in ugodni učinki: S kot stranski učinki.

Iztok Konc