Politično in etnično razdeljena država pod vodstvom premiera Zorana Zajeva upa na rešitev spora Grčijo in hitro pot v Nato in Evropsko unijo. Slabo leto po tem, ko je v Makedoniji oblast po več kot desetletju prevzela socialdemokratska stranka v koaliciji z albanskimi strankami, premier pa je postal Zoran Zajev, se država na vse pretege trudi postaviti trdno na evroatlanstko pot. Glavna ovira na tej poti je Grčija oziroma spor o imenu, ki ga poskušata državi po več kot 25 letih zgladiti. Nova, Severna, Gornja, Vardarska Makedonija, Makedonija Skopje … so nekatere od predlaganih rešitev, odprta pa so vprašanja, ali naj se ime zapiše skupaj, torej npr. Gornjamakedonija, naj se prevaja v angleščino. Na makedonski strani je namreč ogromno tistih, ki se bojijo za identiteto, imena ne dajo, Grke pa obtožujejo izsiljevanja. Na drugi, grški strani pa so številni prepričani, da je kot Makedonija lahko poimenovana le severnogrška pokrajina. V Skopju so sklenili sporazum o prijateljstvu z Bolgarijo, ki je po mnenju nekaterih v škodo Makedoncev. Ob tem je država razdeljena politično in etnično. Parlament je potrdil nov zakon, ki širi uporabo albanskega jezika, čeprav je dal predsednik nanj veto, v parlamentu je spet skoraj prišlo do fizičnega obračunavanja. Medtem pa se država prazni, mladi doma ne vidijo perspektive, Makedonci in Albanci. To poletje bi bilo lahko za Makedonijo pomembno, saj upa na vabilo v Nato in začetek pogajanj z Evropsko unijo, če bo seveda Skopju in Atenam uspelo najti kompromis o imenu, s katerim bi lahko živeli obe strani. Več pa Boštjan Anžin.

Politično in etnično razdeljena država pod vodstvom premiera Zorana Zajeva upa na rešitev spora Grčijo in hitro pot v Nato in Evropsko unijo

Slabo leto po tem, ko je v Makedoniji oblast po več kot desetletju prevzela socialdemokratska stranka v koaliciji z albanskimi strankami, premier pa je postal Zoran Zajev, se država na vse pretege trudi postaviti trdno na evroatlanstko pot. Glavna ovira na tej poti je Grčija oziroma spor o imenu, ki ga poskušata državi po več kot 25 letih zgladiti. Nova, Severna, Gornja, Vardarska Makedonija, Makedonija Skopje … so nekatere od predlaganih rešitev, odprta pa so vprašanja, ali naj se ime zapiše skupaj, torej npr. Gornjamakedonija, naj se prevaja v angleščino. Na makedonski strani je namreč ogromno tistih, ki se bojijo za identiteto, imena ne dajo, Grke pa obtožujejo izsiljevanja. Na drugi, grški strani pa so številni prepričani, da je kot Makedonija lahko poimenovana le severnogrška pokrajina. V Skopju so sklenili sporazum o prijateljstvu z Bolgarijo, ki je po mnenju nekaterih v škodo Makedoncev. Ob tem je država razdeljena politično in etnično. Parlament je potrdil nov zakon, ki širi uporabo albanskega jezika, čeprav je dal predsednik nanj veto, v parlamentu je spet skoraj prišlo do fizičnega obračunavanja. Medtem pa se država prazni, mladi doma ne vidijo perspektive, Makedonci in Albanci. To poletje bi bilo lahko za Makedonijo pomembno, saj upa na vabilo v Nato in začetek pogajanj z Evropsko unijo, če bo seveda Skopju in Atenam uspelo najti kompromis o imenu, s katerim bi lahko živeli obe strani.

Boštjan Anžin