Mladi novinarji iz OŠ Koper bodo v tokratni oddaji Hudo! raziskovali svet učenja. Učenje je za marsikaterega osnovnošolca prava nočna mora – zakaj ga sploh rabimo? Je bolje, da se učimo v tišini ali ob glasbi? Se ob skupinskem učenju naučimo več ali manj kot, če smo za knjigo sami? Je res, da se s pisanjem plonk listkov tudi marsikaj naučimo? Lahko uporaba mobilnega telefona ob učenju zmanjša našo koncentracijo in vpliva na količino znanja? Na vsa ta vprašanja in mnoga druga ste odgovore dobili v soboto po 9h v oddaji HUDO! z voditeljico Tadejo Bizilj.

Se res ob pisanju plonk listkov lahko tudi kaj naučimo, se sprašujejo mladi novinarji iz Kopra

Mladi novinarji iz Osnovne šole  Koper so v tokratni oddaji Hudo! raziskovali svet učenja.

Z mikrofonom v roki so najprej preverili, kako o učnih navadah današnje mladine razmišljajo odrasli sogovorniki – menijo, da se mladi učijo dovolj? Ali bi morda lahko izboljšali svoje učne navade …?

“Nekateri otroci imajo zelo dobre učne navade, drugi malo slabše. Mislim, da se to spreminja in razvija tudi z leti.”

Učenje je za marsikaterega osnovnošolca prava nočna mora – zakaj ga sploh rabimo, se včasih sprašujejo četrtošolci iz Osnovne šole Koper … 

Odrasli sogovorniki iz Kopra so povedali, da se sami dobro spominjajo onovnošolskih dni. Dosti stvari je bilo drugačnih, na urniku je bilo manj ur pouka, tudi šolske torbe so bile dosti lažje. Ko razmišljajo o svojih učnih navadah pa povedo …

Je bolje, da se učimo v tišini ali ob glasbi? Se ob skupinskem učenju naučimo več ali manj kot, če smo za knjigo sami? Je res, da se s pisanjem plonk listkov tudi marsikaj naučimo? Lahko uporaba mobilnega telefona ob učenju zmanjša našo koncentracijo in vpliva na količino znanja? Na vsa vprašanja mladih novinarjev je odgovorila psihologinja Neja Briški, pred mikrofon pa so povabili tudi devetošolko Saro, ki ima z učenjem že veliko izkušenj.

“Ko si delate plonk liste, morate biti zelo skoncentrirani na to, kaj v snovi piše, o čem se učite in zelo na kratko povzeti vse to. Zato morate že zelo dobro poznati učno snov in tako si vse tudi dobro zapomnite. Na plonk listkih morajo biti samo besede, ki vas spomnijo na tisto, kaj vse morate povedati. Plonkci so tako zelo koristni za zapomniti si stvari, vednar jih pri testih seveda potem ne uporabljajte.”

Tudi sogovornik Iztok Novak – Easy, glasbenik in radijski voditelj je  priznal, da je v šoli večkrat plonkal, a obenem povedal, da je vsekakor bolje, da se stvari naučimo, kot pa da tvegamo, da nas učitelji dobijo in potem dobimo slabo oceno.

 

 

 

Tadeja Bizilj