Mladi novinarji iz Osnovne šole Trebnje so se pod mentorstvom učiteljice Maje Ogrinc odločili, da bodo Rastočo knjigo predstavili tudi našim mladim poslušalcem. Rastoča knjiga je pomnik hvaležnosti za življenje s knjigo. Knjiga je v slovenski zgodovini mnogo več kot zgolj knjiga. Je tesna sopotnica slovenskega naroda že daleč pred osamosvojitvijo in državno suverenostjo. Ko je pred 1000 leti neznani pisar zapisal stavke naše pra-govorice v Brižinske spomenike ni mogel vedeti, da je začel pisati pismo, katerega vsebina bo povezovala narod iz veka v vek in iz roda v rod. Več pa ste lahko slišali v tokratni oddaji Hudo! z mladimi in voditeljico Tadejo Bizilj.

»Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen.«

Občina Trebnje je bila ena izmed prvih, ki se je vključila v projekt Rastoča knjiga.

Mladi novinarji iz Osnovne šole Trebnje so se pod mentorstvom učiteljice Maje Ogrinc odločili, da bodo Rastočo knjigo predstavili tudi našim mladim poslušalcem. Najprej so pred mikrofon ujeli najmlajše iz njihove šole – so že slišali za ta projekt? Nekateri ja, drugi ne …

Rastoča knjiga je pomnik hvaležnosti za življenje s knjigo. Knjiga je v slovenski zgodovini mnogo več kot zgolj knjiga. Je tesna sopotnica slovenskega naroda že daleč pred osamosvojitvijo in državno suverenostjo. Ko je pred 1000 leti neznani pisar zapisal stavke naše pra-govorice v Brižinske spomenike ni mogel vedeti, da je začel pisati pismo, katerega vsebina bo povezovala narod iz veka v vek in iz roda v rod.

“Slovenci kar na vseh področjih izstopamo – glede na to, da smo tako majhen narod, imamo veliko kulturnikov, zelo dobrih športnikov, imamo ustvarjalce, ki so poznani širom po svetu in zastopajo našo Slovenijo tudi med drugimi ljudmi.”

Doslej smo bili Slovenci kot narod velikokrat zatirani. A smo v svoji zgodovini vedno s spoštovanjem zrli na knjigo, ki nas je ohranila, nam dajala samozavest narodnega obstajanja. Rastoča knjiga je zato pomnik vseh tistih Slovencev v zgodovini, ki so tvorno prispevali k ideji slovenstva. Tudi v novem tisočletju je knjiga vseslovenski simbol, sporočilo prihodnjim generacijam. Kot pomnik je zato namenjena predvsem generacijam, ki šele prihajajo na pot slovenstva. Slovenska država je, četudi geografsko majhna, po duhu in znanju velika. A vendarle se mora šele naučiti, kako s svojo kulturno veličino živeti in jo spoštovati. Številni se niti ne zavedamo enkratnosti naše dežele, ljudi, običajev, predvsem pa dosežkov, ki so zgled in motivacija vsem nam pri doseganju naših ciljev.

Trebnje želi z lastno stalno razstavo Rastoča knjiga povečati prepoznavnost občine, njenih vrednot in posameznikov. Projekt je močno zaznamoval tudi šolske in obšolske vsebine tamkajšnje osnovne šole. Po izboru učencev Osnovne šole Trebnje sta njihova žarka navdiha rokometaš Miha Zarabec in ilustratorka Maja Kastelic.  Slednjo so mladi povabili na intervju.

“To, da se po meni zgledujete mladi, mi je zares lepo. Zdi se mi tudi zelo odgovorno in se bom potrudila, da bo še naprej tako.”

Rastoča knjiga je obenem tudi prva Rastoča knjiga v svetu, saj ni nikjer zaslediti podobnega projekta. V svetovnem merilu se tako Slovenci predstavljamo kot narod, ki želi s svojo kulturo prispevati v svetovno zakladnico. S to plemenito in dobronamerno idejo vabi Rastoča knjiga vsakega posebej in vse skupaj.

In kot je napisal Tone Pavček: »Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen.«

Tadeja Bizilj