Dr. Gregor Petrič o aferi Cambridge Analytica in zlorabi osebnih podatkov za namene politične propagande.

Regulacija zbiranja in preprodaje naših osebnih podatkov bo nujna

Žvižgač Christopher Wylie je z razkritjem delovanja podjetja Cambridge Analytica potrdil sume, da na Facebooku poteka ciljana politična propaganda. Profesor na univerzi Cambridge Aleksandr Kogan je razvil aplikacijo za Facebook oziroma neke vrste kviz “thisisyourdigitallife” o navadah na spletu, v katerem je sodelovalo 270.000 uporabnikov Facebooka, ki so mu dovolili dostop do zasebnih podatkov. Aplikacija je poleg udeležencev raziskave zbrala tudi osebne podatke vseh njihovih prijateljev na Facebooku. Skupno 50 milijonov uporabnikov. Profesor je podatke nato predal podjetju Cambridge Analytica, ki jih je uporabilo za ciljano in personalizirano politično propagando v kampanji ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Kaj to razkritje pomeni za prihodnost Facebooka, digitalizacijo vsakdanjega življenja in demokracijo? Osebnih podatkov bo na spletu v hitro razvijajočem se digitalnem svetu vse več. Delu zasebnosti se bomo morali odpovedati, če bomo želeli, da bodo vse naše povezane pametne naprave sploh delovale. Zaščita pred zlorabo podatkov bo za nadaljnji obstoj demokracije nujna. Izbris uporabniškega računa na Facebooku je namreč le kaplja v morje.

Tukaj je toliko spornih elementov, tako da je čas, da ljudje postanejo jezni.

Dr. Gregor Petrič z ljubljanske fakultete za družbene vede nad razkritjem, da so ob pomoči podatkov s Facebooka razvili psihološko orožje za spreminjanje vedenja uporabnikov oziroma volivcev, ni bil presenečen. Meni, da bomo videli posledice.

Nisem več prepričan o nujnem obstoju Facebooka kot edinega velikana. Pač bodo nastale platforme, ki bodo omogočale prenos podatkov s Facebooka in bodo morda v ospredje postavile skrb za posameznika.

 

Urška Henigman