Začetki kriketa na Slovenskem segajo v Mežico

V Drugem pogledu gostimo najboljšega igralca kriketa v Sloveniji, Pakistanca. Ayyaz Ahmed Qureshi – Azi je tudi kapetan ljubljanskega kriket kluba in pravi, da številni menijo, da je kriket pri nas nov in zelo redko igran šport. Vendar to ni povsem res. Prvi Slovenci so kriket zaigrali in to dokumentirali leta 1974 v Mežici.

“Zgodovina kriketa v Sloveniji sega v Mežico, v sedemdeseta leta. Tam je možakar, ki se je vrnil iz Velike Britanije ter se tam navdušil nad to moštveno igro, mladini predstavil kriket. Lahko ga igraš z desno ali levo roko, on se je naučil igrati z levo in potem je tako naučil tudi vse na Koroškem. Čeprav so bili desničarji.”

V Sloveniji je med 80 in 90 igralci kriketa in vse večja promocija omenjenega športa na šolah. Morda pa bomo kriket z leti Slovenci ponotranjili. Kot je obvezno jutranjo kavo ali pa točnost po osmih letih življenja pri nas ponotranjil Azi.

“Postal sem bolj točen, ne zamujam. To je dobra navada. Sem opazil, da tudi če se slučajno zgodi, da kdo zamuja, pokliče in sporoči, da bo zamudil 15 minut. Ne pa da čakaš eno uro.”

Točnost je dobra lastnost, tudi kar zadeva plačevanje parkirnine. Drugače se hitro lahko zgodi, da končaš na “najbolj ažurni spletni strani v Sloveniji”.

“To je tista, na kateri preveriš, ali je tvoj avto morda odpeljala mestna redarska služba.”

Se mu je že zgodilo.

Nadia Petauer