Slovenijo in Slovence ocenjuje Yady Lorena Meza Obando

Iz dežele nobelovca za literaturo Gabriela Garcie Marqueza, pevcev Shakire in Juanesa, igralke Sofie Vergara, pa tudi mamilarskega zločinca Pabla Escobarja, čeprav o njem ne govori rada, prihaja Kolumbijka Yady Lorena Meza Obando. K nam je prišla oktobra 2013, živi v Ljubljani in pravi, da se v Kolumbijo ne namerava vrniti, saj je Slovenija odlična država za ustvarjanje družine.

Poudarja, da država pri nas veliko bolje poskrbi za mlade družine.

V Kolumbiji imaš le tri mesece porodniškega dopusta. Tudi vrtci so plačljivi. Če nimaš denarja, se moraš znajti sam. To pa je tam še nekoliko težje, saj ima tedenski delovnik 48 ur, dela se tudi v soboto.

Lorena je v domovini delala najprej kot računovodkinja, nato kot revizorka. V Sloveniji ji do zdaj še ni uspelo poiskati službe; na prvem mestu zaradi jezika, na drugem, ker sta pravna sistema obeh držav različna in bo morala osvojiti veliko novih znanj, če bo želela delati kot revizorka.

Ko se preselimo v novo državo, se znova rodimo, saj moramo začeti skoraj z ničle,

pravi Kolumbijka, ki  v Sloveniji pogreša predvsem kolumbijsko hrano – riž, svežo zelenjavo, tropsko sadje in sveži koriander, ki ha v kolumbijski kuhinji pogosto uporabljajo. V Sloveniji pa je zato odkrila novo ljubezen – sneg.

Prvič sem se ga razveselila kot majhen otrok. Uživala sem, slikala sem se. Potem je prišla moja mama in tudi ona je uživala kot otrok. Moj mož je takrat pretiraval. Rekel je, da naj se dobro oblečem, da se ne bom prehladila. Oblekla sem se tako zelo, da skoraj nisem mogla hoditi.

K vsemu povedanemu pa Kolumbijska dodaja še, da ji ni jasno, zakaj pozimi stalno  govorimo, kako mrzlo je. Mraz je vendarle sestavni del zime.

Andreja Gradišar