Izkušnje govorijo, da v želji po zdravju in dobrem počutju ljudje hitro pretiravamo. Kako na telo delujejo večje količine antioksidantov?

Prosti radikali, oksidativni stres, antioksidanti. Kdor se zanima za zdravo življenje in zdravje, je že zasledil te tri pojme – če ne drugje, pa v oglasnih sporočilih. Povezani so s srčno-žilnimi zapleti, revmatičnimi obolenji in rakom, navsezadnje tudi s staranjem. Vendar od te naštete trojice nas le antioksidanti varujejo pred njimi. Antioksidanti ulovijo škodljive proste radikale in preprečijo poškodbe celic.

Antioksidanti delujejo že v majhnih količinah, pravi prof. dr. Samo Kreft s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Kako pa na telo delujejo večje količine antioksidantov? Podrobneje v Ultrazvoku.

Vitamini C, E in A, resveratrol, flavonoidi in koencim 10, pa tudi selen, magnezij in cink so nekateri najpomembnejši antioksidanti. Njihov vir sta sadje in zelenjava, pa tudi hrana živalskega izvora. Ne le zeleni čaj in rdeče vino; antioksidanti so tudi v kavi in rastlinskih oljih, pa v začimbah, kot sta cimet in origano. Z antioksidanti so bogati šparglji, brokoli in ohrovt, bučke, blitva in špinača, korenje, pomaranče, borovnice, tudi arašidi in sezamovo seme.

Antioksidanti med znanostjo in marketingom, med mitom in dejstvi – temo razširimo in osvetlimo v oddaji Intelekta: prihodnji torek, 27. marca, po deseti uri na Prvem. Sodelovali bodo vrhunski strokovnjaki: dr. Vita Dolžan z Medicinske fakultete v Ljubljani, dr. Nada Rotovnik Kozjek z Onkološkega inštituta, dr. Urban Bren s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru in dr. Samo Kreft s Fakultete za farmacijo. Tehtno in argumentirano. Že zdaj vas vabimo k poslušanju.

Iztok Konc