Kako je živeti in delati v vesolju, te dni v Sloveniji razkriva ameriški vesoljec slovenskih korenin Randy Bresnik. Z njim se je pogovarjala Metka Pirc.

Biti vesoljec je čudovita priložnost. Za vsakega otroka, ki bi se rad ukvarjal z vesoljem, ima dobro novico

Sanjal je, da bi postal pilot, le po tihem je upal, da tudi vesoljec. Sanje so se mu uresničile, ko je začel delati za ameriško vesoljsko agencijo Nasa in že prvi dan službe spoznal Neila Armstronga, ki je prvi stopil na Luno. Takrat še ni vedel, da bo tudi sam skupaj s petimi kolegi vesoljci 29. julija 2017 poletel 450 kilometrov nad Zemljo na mednarodno vesoljsko postajo.

Z neverjetno hitrostjo 28 tisoč kilometrov na uro je krožil okoli našega planeta. Tudi s fotografskim objektivom je moral biti hiter, vendar je ujel izjemne trenutke severnega sija, ki ob pogledu iz vesolja jemlje dih. Med fotografiranjem pa ni pozabil niti na Slovenijo.

“Iz izkušnje na Zemlji sem z lahkoto našel Benetke, Trst in poglej, tam je Slovenija: Postojna, Ljubljana. Potem sem videl Bled iz vesolja, jezero in majhen otoček s cerkvico. Potem sem se z objektivom prestavil še do Luč in Ljubnega, od koder so bili moji prastarši – pred sto leti. Želel sem vzpostaviti to povezavo s krajem, od koder prihaja moja družina. V nasprotnem primeru bi to doživljal kot Kitajsko, ki sem jo lahko le opazoval, nisem pa je mogel podoživljati kot kraj, ki sem ga obiskal.”

 

 

Metka Pirc