Na licitaciji vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu so bili hlodi prava paša za oči

Lani smo po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije posekali skoraj pet milijonov kubičnih metrov lesa, le nekaj tega pa je vrednejšega in zanj so v Slovenj Gradcu pripravili licitacijo, na kateri so lastniki poskušali doseči višjo ceno. To je edina dražba lesa v Sloveniji, cena lesa pa ni nujno realna, gre preprosto za to, kdo je za kakšno deblo pripravljen plačati več. Tokrat se je zbralo 37 kupcev in 450 prodajalcev iz Slovenije in tujine.

“Najvišjo ceno je dosegel hlod z avstrijske Koroške, nemški kupec je zanj odštel skoraj 18.000 evrov. Najvišjo ceno za kubični meter lesa, skoraj 12.000 evrov, je doseglo slovensko drevo s tolminskega območja.”

Kupci so posredniki in kupujejo za znane naročnike, zato končni kupci po večini niso znani. Vseeno nam je uspelo izvedeti, kje bodo uporabili najdražje prodani les.

“Ker gre za kakovosten les, ga bodo uporabili za ladjo višjega cenovnega razreda, kakšno godalo ali za letalo.”

Tudi pri lesu veljajo modne smernice. Zdaj je najbolj v modi gorski javor rebraš, ki ima značilno strukturo in kupci so zanj pripravljeni plačati več kot 10.000 evrov za kubični meter lesa.

Cirila Štuber, Metka Pirc