V javni razpravi so dopolnitve in spremembe Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se med drugim nanašajo na zobozdravstvene storitve; na pravice do zobnih vsadkov za ranljive skupine, bele zalivke za otroke, nosečnice in doječe matere ter spremembe pri ortodontskem zdravljenju. O novostih se je Helena Lovinčič pogovarjala z Željkom Vlačičem z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Ranljive skupine, otroci, nosečnice in doječe matere več pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije predlaga dopolnitev in spremembe Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja na nekaterih področjih, med drugim zaradi novih napotnic po Zakonu o pacientovih pravicah, predvsem pa na področju pravic do medicinskih pripomočkov, zdraviliškega zdravljenja ter zobozdravstvenih storitev. Na področju zobozdravstva uvaja pravico do zobnih vsadkov, bele zalivke za otroke, nosečnice in doječe matere ter spremembe pri ortodontskem zdravljenju.

  • Ena najbolj pomembnih novosti je pravica do zobnih vsadkov pri najbolj ranljivih skupinah (zavarovane osebe z rakavimi boleznimi glave in vratu, zavarovane osebe s prirojenim pomanjkanjem števila zob ter zavarovane osebe s shizami in hudim pomanjkanjem količine čeljusti).
  • Pravica do t.i. belih zalivk je do zdaj veljala zgolj za vidni sektor zob, zdaj se razširja na vse zobe. Otroci, nosečnice in doječe matere bodo imeli pravico do belih zalivk brez doplačila.
  • Zavarovanim osebam, ki imajo kombinirano ortodontsko in kirurško zdravljenje, se bo omogočilo, da bodo tudi po 18. letu imeli pravico do tega zdravljenja (npr.: progenija).

Predlog je v javni razpravi do 15. marca.

Helena Lovinčič