Gledamo, a ne vidimo, poslušamo, a ne slišimo. Ko delujemo le še kot kot roboti, življenje pa teče mimo nas

Da bi se v vsakdanjem življenju lažje spoprijemali s stresom, se vedno več ljudi zateče k čuječnosti. “Ko smo čuječi, smo tukaj in zdaj. Zavedamo se sedanjega trenutka; ne poskušamo ga spremeniti in mu ne ubežati,” pravi psihologinja mag. Maja Bajt z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Čuječnost izboljša kakovost življenja, zmanjša stres, tesnobnost in depresivnost.

Čuječnost ali po angleško mindfulness je splošna človeška lastnost. Ko smo čuječi, se svojega lastnega doživljanja in tudi dogajanja okrog nas zavedamo takšnega, kakršno je. Čuječnost je orodje za osebnostno rast in tudi za psihološko spoprijemanje s težavami.

Eden vodilnih strokovnjakov, ki preučujejo čuječnost – Jon Kabat-Zinn – je ob neki priliki dejal: »Sedanjost je edini čas, ko je komurkoli treba živeti, vedeti karkoli, občutiti, se učiti, delovati, se spreminjati, se zdraviti.« Kdor je čuječen, gleda na svet z otroškimi očmi – sprejemajoče, brez presojanja, brez predsodkov, z radovednostjo in odprtostjo. Čuječnost pomaga do pristnega stika s samim seboj, z okolico in drugimi ljudmi.

Iztok Konc