Tam že od junija leta 1956 meritve opravlja 87-letni France Škrabec.

V Novi vasi na Blokah so termometri pokazali kar -27 stopinj Celzija, tam že od junija leta 1956 meritve opravlja 87-letni France Škrabec

France Škrabec se z opazovanjem vremena za Agencijo za okolje ukvarja že dve tretjini svojega življenja. Ob svoji hiši ima klasično meteorološko postajo, kjer je zjutraj nameril -24 stopinj, čeprav so uradni podatki iz avtomatske postaje pokazali še nižjo temperaturo:

Pri Fari, kjer je avtomatska postaja, je bilo še za tri stopinje manj. Če bi šli še kakšen kilometer naprej, proti vasi Metulje, je kotanja, tam je pa še za dve do tri stopinje hladneje, kar pomeni, da je bilo blizu -30 danes.

Rekordno nizko temperaturo je sicer nameril januarja leta 1985, ko je termometer pokazal -35, najvišjo pa avgusta pred petimi leti, +35, kar je za Bloke že prava tropska vročina. Ob tem France Škrabec opozarja na podnebne spremembe, ki jih tudi sam opaža v minulih desetih, petnajstih letih:

“+25 stopinj je bila že kar vročina na Blokah, recimo za julij ali avgust, zdaj je to normalno že junija. Čez 30 so pa kar že domače temperature, bi rekel.”

Marko Škrlj