Tatjana Rojc povezala slovensko skupnost v Italiji

Po parlamentarnih volitvah Slovence v FJK konec aprila čaka še en velik izziv - deželne volitve

foto: RTV Slovenija

Izvolitev tržaške Slovenke Tatjane Rojc v senat je edina svetla točka volitev v Italiji, so prepričani številni rojaki v Furlaniji Julijski krajini.  Novoizvoljena senatorka pa se dobro zaveda, da delo v opoziciji ne bo lahko in napoveduje sodelovanje tudi s poslanci in senatorji nemške in francoske manjšine.

“Trudili se bomo predvsem za naše zastopstvo v parlamentu, da nam bo to zajamčeno, da ne bodo vsake volitve tako težavne in zaskrbljujoče, kot so bile tokrat.”

Tatjana Rojc

Kakšni pa so obeti za bližajoče se deželne volitve? Razlika med desnosredinsko in levosredinsko koalicijo je bila namreč v FJK še večja kot na ravni celotne države. Kaj to pomeni za slovensko skupnost? Odgovor v tokratni oddaji.

Spominjamo se Franceta Cigana, duhovnika, zborovodje in ene osrednjih osebnosti glasbenega življenja koroških Slovencev. Ob 110. obletnici njegovega rojstva so se mu poklonili na letošnjem koncertu Koroška poje v Celovcu.

Z ravnateljem slovenske glasbene šole na Koroškem Romanom Verdelom zaznamujemo 40-letnico delovanja še ene za koroške Slovence pomembne ustanove.

Gostovanje priljubljenega pevskega zbora Encijan iz Pulja v društvu Bazovica na Reki vedno navduši, hkrati pa še okrepi že tako tesne vezi med slovenskima društvoma. In to je, so prepričani rojaki, vse bolj pomembno.

Porabski Slovenci so se poklonili lani umrlemu pesniku in pisatelju Milanu Vincetiču. V Monoštru so predstavili zbirko njegovih kratkih zgodb Luna na mesecu, ki je izšla v zbirki Med Muro in Rabo in je napisana v slovenskem knjižnem in porabskem jeziku.

Prisluhnite!