Korejščina je uradni jezik v obeh Korejah, tako v Severni kot v Južni. Je tudi eden od dveh uradnih jezikov v Korejski avtonomni prefekturi Janbian na Kitajskem. Po svetu je približno 78 mililijonov govorcev korejščine. O korejščini, ki velja za enega najtežjih jezikov na svetu in o njeni pisavi, smo se pogovarjali z dr. Natašo Visočnik iz Filozofske fakuiltete v Ljubljani.

O korejščini in njeni pisavi hangul

Koréjščina je uradni jezik v obeh Korejah, tako v Severni kot v Južni. Je tudi eden od dveh uradnih jezikov v korejski avtonomni prefekturi Janbian na Kitajskem. Po svetu je približno 78 mililijonov govorcev korejščine. Kot pravi doc. dr. Nataša Visočnik iz oddelka za Azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani, povezave korejščine z drugimi jeziki niso popolnoma znane.

»Nekateri lingvisti uvrščajo korejski jezik med altajske jezike, kot sta turščina in mongolski jezik. V zadnjih letih pa se uvrščajo tudi v paleosibirsko družino starih jezikov severne Azije«

Približno 40 odstotkov besed izvira iz kitajščine, v zadnjih letih pa zelo intenzivno prodira v korejski jezik tudi angleščina. Slovnično je korejski jezik zelo podoben japonščini, kar pomeni, da se poved vedno začne z osebkom, sledijo predmet, prislovna določila in povedek, ki je tudi najpomembnejši, kar je obratno kot v slovenščini, pravi doc. dr. Nataša Visočnik.

Hangul – ena izmed najbolj enostavnih pisav

Kitajski jezik je imel velik vpliv na način zapisovanja korejščine, saj so Korejci od 4. do 15 stoletja uporabljali kitajske pismenke. V 15. stoletju pa je nacionalni pisni sistem uvedel Sedžong Veliki. Sistem se sedaj imenuje hangul. Kot pravi dr. Nataša Visočnik je pisni sistem hangul zelo logičen in natančen in velja za enega najboljših sistemov jezika, ki se ga lahko zelo hitro naučimo.

Kot pojasnjuje doc. dr. Nataša Visočnik, gre za mešanico med abecedo in silabariji, znaki ki predstavljajo zloge. Pri oblikovni abecedi sta simbol in glas povezana. Simbol se namreč tvori na podlagi orisa pozicije jezika, ko glas izgovorimo.

Samoglasniki so v korejski pisavi sestavljeni iz treh vodoravnih elementov.

»Vodoravna črta predstavlja zemljo, esenco jina. Krogec predstavlja sonce, esenco janga. Pokončna črta pa predstavlja človeka, ki ta dva simbola povezuje. Iz teh treh simbolov lahko dobimo kombinacije za 21 samoglasnikov, soglasnike pa tvori 19 simbolov.«

Kot še pojasnjuje dr. Nataša Visočnik, se je z uvedbo pisave hangul, pismenost korejcev zelo povečala. Danes imajo Korejci skoraj 100 odstotno pismenost.

Korejščina – eden izmed najtežjih jezikov na svetu

Čeprav je korejska pisava enostavna je slovnica korejskega jezika izrazito zapletena, zato velja korejščina za enega izmed najtežjih jezikov na svetu. Do leta 1980 so korejci pisali od desne proti levi strani in vertikalno, od takrat naprej pa pišejo vodoravno. Kot zanimivost dr. Visočnik izpostavlja tudi zaznamovanost jezika s hierarhičnim statusom govorcev in tistih o katerih je govora. Korejski jezik prav tako ne pozna spolov, vendar obstajajo razlike med ženskim in moškim govorom. Kot poudarja doc. dr. Nataša Visočnik uporabljajo ženske zaradi nižjega družbenega statusa v tej izrazito patriarhalni družbi, bolj ponižen govor. Namesto s svojim imenom, se ženske velikokrat predstavljajo kot matere ali žene nekoga, kar kaže na neenakopraven položaj žensk v korejski družbi.

 

Tita Mayer