Meteorologi napovedujejo, da se obeta teden polarnega mraza s temperaturami do -20 stopinj. Kako hud mraz vpliva na respiratorna obolenja in kako lahko svoje telo pripravimo na tako nizke temperature, je povedala dr. Ana Hojs z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kako poskrbeti za svoje zdravje in zdravje živali

Meteorologi napovedujejo, da se obeta teden polarnega mraza s temperaturami do -20 °C. Če je človek zdrav in v dobri telesni pripravljenosti, težav z mrazom ne bo pretirano občutil, je razložila dr. Ana Hojs z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če se mrazu pridružita veter in vlaga, pa je lahko huje.

Naraste pritisk v dihalih. Če je zelo mraz, se bolj pogosto krčijo male dihalne poti, poveča se proizvodnja sluzi, nekoliko se oslabša funkcija oz. zmožnost čiščenja dihal, tako da lahko vse to prispeva k večji dovzetnosti za kakšna obolenja dihal.

Zaščititi moramo dele telesa, ki so oddaljeni od centra. Vrhnja oblačila naj bodo taka, da ne prepuščajo vode in vetra, ker lahko to dodatno doprinese k odvajanju toplote.

Pa da smo pozorni na tiste, ki si sami ne morejo pomagati. Se pravi na otroke, na starejše, na tiste z oslabljeno presojo in da pomagamo tudi tistim z nižjim socialno-ekonomskim statusom.

Lastniki živali so dolžni ustrezno poskrbeti tudi za živali, zlasti za tiste, ki so zunaj. Pozorni morate biti, da jim ne zmrzne voda za pitje in da imajo suho zavetje, razlaga Breda Hrovatin z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in zdravstveno varstvo rastlin.  

Kužki, ki so zunaj v utah … moramo poskrbeti, da so ute dobro izolirane – tla, streha, stene. Pomembno je, da niso izpostavljene prepihu in vetru. Zelo smiselno je, da imajo ute prekate. To pomeni, da se lahko pes skrije, da ni odprto in pa seveda ustrezen material za ležišče.

Na sprehodu ne pozabite tačk svojih hišnih ljubljenčkov zaščititi pred soljo. Več o zaščiti rejnih živali pred mrazom pa v spodnjem posnetku.

Cirila Štuber, Jernejka Drolec