Aktualno

Zakon o referendumu ni v skladu z ustavo

Izrecno pristojnost za morebitno razveljavitev referenduma o drugem tiru ima vrhovno sodišče

ILUSTRACIJA
foto: rtvslo.si/BoBo

V neskladju z ustavo je del zakona o volilni in referendumski kampanji, ker vladi omogoča, da enako kot drugi organizatorji vodi in financira referendumsko kampanjo, ne da bi v svojih informacijah predstavljala razloge za in proti referendumu.

Ustavno sodišče je presodilo, da sta zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji v neskladju z ustavo. Referendumski spor pred vrhovnim sodiščem ni urejen jasno, vlada pa lahko proračunska sredstva za kampanjo porablja, če v njej predstavi tako razloge za kot proti zakonu, meni sodišče. Kaj zdaj to pomeni za referendum o drugem tiru in vse druge referendume, ki smo jih izvajali po tem zakonu? V komenatrjih tudi o tem, ali bo treba ponovno na referendumska volišča.

Strokovnjakinja za zakonodajne referendume, dr. Bruna Žuber s Pravne fakultete v Ljubljani, je pojasnila, kako lahko o referendumskem izidu glede Zakona o drugem tiru odloči Vrhovno sodišče potem, ko je danes Ustavno sodišče povedalo, da sta referendumska zakona v nasprotju z ustavo.