Nazadnje je na mednarodnem parketu pogorel Goran Klemenčič, pred njim so odmevali zapleti ob kandidaturah Alenke Bratušek, Danila Türka, Lojzeta Peterleta

Za mednarodne funkcije se kandidati prijavljajo na mesta, kjer Sloveniji pripada kandidat, pa tudi za položaje, kjer se naš predstavnik poteguje v konkurenci s kandidati iz ostalih držav. Še zlasti v takih primerih je enotna politična podpora od doma zelo pomembna, a se prevečkrat zgodi, da je slovenski kandidat nima.

Goran Klemenčič – kandidat za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice

Kot zadnji je pogorel pravosodni minister Goran Klemenčič. Soočiti se je namreč moral z umazano kampanjo. V dneh, ko se je odločalo o njegovi usodi, ja po spletu zaokrožil krajši videofilm, preveden v angleščino. Njegovo kandidaturo označuje za povsem neprimerno, ker da je v različnih funkcijah, kot predsednik protikorupcijske komisije in kot minister, kršil človekove pravice. Obtožbe so podkrepljene z znano glasbo iz filma o italijanski mafiji – Boter. V Strasbourg je sicer prišlo tudi pismo podpore Klemenčiču, pod katerega se je podpisalo 71 predstavnikov nevladnih organizacij in akademikov, a tudi to ni bilo dovolj. Ker je v prvem krogu glasovanja izmed treh kandidatov dobil najmanj glasov, je v drugem krogu podprl protikandidatko, ki je bila kasneje izvoljena. V izjavi za javnost pa je zapisal, da v Sloveniji očitno še nismo dosegli ustrezne stopnje demokratične zrelosti, da bi enotno podprli svojega kandidata.

Danilo Türk – kandidat za generalnega sekretarja OZN

Kandidaturi nekdanjega predsednika republike Danila Türka za funkcijo generalnega sekretarja Združenih narodov leta 2016 je nasprotovala zlasti opozicija (predvsem SDS). Vladi je očitala, da porablja davkoplačevalski denar za kandidaturo nekdanjega predsednika, Türku pa, da naj bi povojne poboje uvrstil med »drugorazredne teme«.

Lojze Peterle – kandidat za predsednika Evropskega parlamenta

Tudi Lojze Peterle, ki je konec leta 2016 naznanil kandidaturo za predsednika Evropskega parlamenta, je doma naletel na mnogo bolj hladen odziv, kot v Evropi. Podpore slovenskemu kandidatu iz Ljubljane v Bruselj ni bilo.

Alenka Bratušek – kandidatka za evropsko komisarko

Nekdanja slovenska predsednica vlade je leta 2014 kandidirala za evropsko komisarko. Takrat se je v javnosti razpravljalo predvsem o tem, ali je s »samokandidaturo« kot predsednica vlade kršila pravila. Njenemu odhodu ni nasprotovala le opozicija, ampak tudi nova vladna koalicija. Na koncu je Bratuškova od kandidature odstopila, kljub temu pa se je s tem ukvarjala tudi KPK.

Marko Pavliha – kandidat za Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu

Izkušnjo s kandidiranjem na pomemben mednarodni položaj ima tudi nekdanji poslanec in minister profesor doktor Marko Pavliha. Z njim se je pogovarjala Jolanda Lebar.

Jolanda Lebar, Vida Božičko