V Sloveniji nekaj manj kot 70 malih smučišč

Na manjših lokalnih smučiščih so se in se učijo smučarskih veščin generacije Slovencev

Ribnica na Pohorju
foto: Metka Pirc

Tokratno nedeljsko jutro smo posvetili manjšim lokalnim smučiščem. S pomočjo naših dopisnikov smo preverili, koliko manjših, lokalnih smučišč v Sloveniji deluje in katera. Mnoga so popolnoma nepoznana, ker so pač majhna, so se pa prav na takšnih majhnih smučiščih smučanja učile generacije Slovencev, med drugim tudi nekateri poznejši smučarski asi, kot so Bojan Križaj, Mitja Kunc, Jure Košir, Tina Maze itn.

Če bi vas vprašali, koliko je v Sloveniji smučišč, bi najbrž znali večinoma našteti tista največja, najbolj znana, morda tudi kakšno manjše, lokalno, potem bi se pa bržkone počasi ustavilo. A če štejemo prav vsa smučišča, tudi tista najmanjša, imamo pri nas nekaj manj kot 70 smučišč. Kar nikakor ni malo. Gre za smučišča, ki so bolje poznana v lokalnih okoljih in kamor se najraje odpravijo starši z otroki in tisti, ki bi se šele radi naučili smučarskih veščin.

Žal je smučišč, zlasti manjših, ki za vedno ustavljajo vlečnice, pri nas vsako leto več, tako zaradi nerealnih zahtev zakonodajalca in pomanjkanja denarja kot tudi zaradi milejših zim.

 

Koroška smučišča

To k sreči ne velja za Koroško, kjer imajo svoje smučišče v skoraj vsaki občini. Tako ne preseneča, da zna skoraj vsak Korošec smučati in tradicija ljubezni do belih strmin se nadaljuje tudi pri mlajših generacijah. Največje koroško smučišče so Kope, naša dopisnica Metka Pirc pa je obiskala skoraj vsa manjša, krajevna smučišča vse od Črne na Koroškem v Mežiški dolini, kjer je prve zavoje na snegu naredila tudi Tina Maze, do Ribnice na Pohorju v Dravski dolini.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174513458

Smučišče Poseka

foto: Metka Pirc

 

Notranjska smučišča

V osrčju Notranjske, v samem središču Starega trga oziroma tik za stavbo občine Loška dolina, lahko ljubitelji belih strmin – kadar je dovolj snega, seveda – uživajo na tamkajšnjem smučišču Ulaka. Na širšem Kočevsko – Ribniškem pa je ob primernih snežnih razmerah pravi magnet smučišče Izver v bližini Sodražice. Obe je obiskal Marko Škrlj.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174513456

Smučišče Ulaka

Zasavska smučišča

V Zasavju ima smučanje že skoraj 90 letno tradicijo. Sprva so se ljubitelji tega zimskega športa tako za lastno veselje, danes bi rekli za rekreacijo, kot za tekmovanja, spuščali kar po  travnikih in gozdnih poteh, na »štart« pa je bilo seveda treba peš. V drugi polovici prejšnjega stoletja pa so na vrhu Kuma trboveljski smučarji uredili prvo pravo zasavsko smučišče z vlečnico, ki pa so ga kmalu zaradi motenja našega kumskega oddajnika, motnje je povzročalo delovanje vlečnice, morali zapreti, in smučarija se je preselila  na drugo stran obrobnega hribovja doline – na Vrhe, ob obisku smučišča pripoveduje dopisnica Karmen Štrancer Rajevec.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174513459

Smučišče Medvednica

foto: Karmen Rajevec Strancer

Štajerska smučišča

V Rogaški Slatini premorejo najnižje ležeče slovensko smučišče. 460 metrov dolga proga v najvišji točki doseže 362 metrov nadmorske višine, kljub nizki legi pa je zelo priljubljena točka za rekreacijo tako med domačini kot širše. Seveda takrat, ko sodeluje tudi vreme. Podrobneje o smučišču Jánina pa iz Rogaške Slatine Danijel Poslek.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174513457

Smučišče Janina

foto: Danijel Poslek

 

Idrijska smučišča

Na Črnovrški planoti nad Idrijo obratujeta dve manjši smučišči, Javornik in SkiBor. Slednje je bilo v lanski akciji »Naj smučišče« razglašeno za naj malo smučišče v Sloveniji. Primerno je predvsem za družine z majhnimi otroki in smučarje začetnike. Lastnik, upravljavec in skrbnik smučišča je od leta 2003 domačin in velik športni zanesenjak Pavel Čuk. Leta 2008 je ob vznožju smučišča postavil brunarico s picerijo, ki je ob koncih tedna odprta čez vse leto. V teh dneh, ko zaradi pomanjkanja snega smučišče ne obratujejo, ga je obiskala Nina Brus.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174513461

 

Gorenjska smučišča

Za začetek januarja nenavadno visoke temperature ne gredo najbolj na roko upravljavcem smučišč, saj so morali tudi za to Zlato lisico iz Maribora preseliti v Kranjsko Goro. Na gorenjskih smučiščih: v Kranjski Gori, na Voglu in na Krvavcu imajo te dni sicer dober obisk, z njim pa se lahko pohvalijo tudi na manjših, še delujočih smučiščih. Smučanje na Zatrniku, Kobli in na Zelenici, kjer se je kalil tudi znani smučar Bojan Križaj, je le še spomin. Že pred leti so se prenehale vrteti tudi žičnice na Jezerskem, na manjšem smučišču v Gozdu Martuljku. Predvsem družine in nezahtevni smučarji pa se zimskim radostim lahko prepustijo še na Pokljuki, kjer delujeta smučišči na Rudnem polju in na Goreljku. V Mojstrani je 650 metrov dolga vlečnica, v Bohinju je priljubljeno smučišče Senožeta, na obrobju Železnikov pa manjše smučišče Rudno. Z njim upravlja športno društvo Buldožerji. Naša dopisnica Aljana Jocif je prizadevnega člana Marka Urha vprašala, kako naj ljubitelji smučanja najdejo to priljubljeno smučišče.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174513460

Prav smučišče Rudno je dokaz dobrega sodelovanja, občine, domačinov in športnega društva, kar je odlika tudi ostalih gorenjskih manjših smučišč. Manjša smučišča so tudi cenovno dostopna. Na Rudnem morajo odrasli za nedeljsko smučanje od 9. do 16. ure odšteti enajst, otroci pa devet evrov. Za dve urno smučanje otrok med tednom pa starši plačajo 5 evrov. Takšne dostopne cene imajo tudi ostala, v uvodu omenjena smučišča.