Kako ravnati, če znake opazimo pri sebi ali pri svojem otroku? Kje lahko preverimo, če smo zaščiteni?

Prva dva letošnja primera ošpic v Sloveniji odpirata številna vprašanja. Kako se ošpice prenašajo? Zakaj so tako nevarne? Kakšni so prvi znaki in simptomi ter kako naj ravnamo, če le te opazimo pri sebi ali pri svojem otroku? Izpostavili bomo tudi cepljenje proti ošpicam. Zakaj sta potrebna dva odmerka in zakaj lahko zbolijo tudi tisti, ki so cepljeni? Odgovori v oddaji Ultrazvok z zdravnico Nadjo Šinkovec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Telefonska številka za izpostavljene ošpicam na Pediatrični kliniki v Ljubljani:
Otroci in starši, ki so se 4. januarja 2018 zadrževali v nekaterih čakalnicah Pediatrične klinike v Ljubljani, so bili lahko izpostavljeni virusu ošpic. Starši in skrbniki, ki potrebujejo dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic, lahko pokličejo in se posvetujejo z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9.00 in 15.00 uro.

Kako se prenašajo

Ošpice so ena najbolj nalezljivih bolezni. Povzroča jih virus in čeprav rečemo, da gre za otroško bolezen, lahko za ošpicami zbolijo tudi odrasli. Virus se prenaša po zraku s kužnimi kapljicami, možen, vendar redkejši je posreden prenos preko igrač, kljuk, predmetov.

Od okužbe z ošpicami do prvih znakov in simptomov bolezni običajno mine od 10 do 12 dni (5 – 18). Pojavi se visoka vročina, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic. Značilen kožni izpuščaj se pogosto začne za ušesi, od koder se razširi po obrazu in vratu, kasneje pa zajame celo telo. Izpuščaj lahko vztraja do 7 dni. Oseba je kužna že štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni, ko že le ta izgine.

Veliko otrok ošpice preboli brez večjih težav, vendar pa podatki kažejo, da se pri vsakem tretjem lahko pojavijo zapleti. Ošpice se lahko zapletejo z vnetjem srednjega ušesa, pljučnico in vnetjem možganov. Smrtnost ošpic je en do dva na tisoč obolelih.

Cepljenje

V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno od leta 1968. Osebe rojene po letu 1960 so prejele en odmerek cepiva, rojeni leta 1969 in kasneje pa dva. Za ustrezno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva. Podrobneje v oddaji in: http://www.nijz.si/sl/ospice-1#pogosta-vprasanja-in-odgovori-o-ospicah-in-cepljenju-proti-ospicam

Koristne povezave:

NIJZ: http://www.nijz.si/sl/ospice-1#pogosta-vprasanja-in-odgovori-o-ospicah-in-cepljenju-proti-ospicam

Pediatrična klinika: https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/novice&id=4005

Iztok Konc