Folklorna skupina Emona je ena od treh folklornih skupin v prestolnici. V decembru je obeležila svoj polstoletni obstoj s celovečernim nastopom z naslovom Veličastnih 50: pleši, poj, oder je tvoj! Ob glasbeno-pevskih spletih, ki so spremljali ljudski ples in predstavili folklorni utrip Trsta in okolice, Goričkega, Gorenjske, Razkrižja, Makedonije, Banata, Medžimurja in Haloz, bomo v oddaji predstavili tudi polstoletni utrip Folklorne skupine Emona in izpostavili trenutke, ki zaznamujejo. Med drugim je bila Folklorna skupina Emona prva slovenska izvajalska skupina, ki je nastopila v Severni Koreji. Manj znano je tudi to, da že pol stoletja združuje plesalce, pevce in godce, ki so sicer intelektualci zelo različnih strok, Mnogo je zdravnikov, ki zagotavljajo, da je folklorni ples izjemno dobra rekreacija za celotno telo. Več pa v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Pripravlja Simona Moličnik.

Resnica je drugačan, folklora pomeni znanje ljudstva.

Folklorna skupina Emona je ena od treh folklornih skupin v prestolnici. Leta 1967 jo je ustanovil dr. Bruno Ravnikar. V decembru lani so zdajšnji članice in člani skupine  obeležili svoj polstoletni obstoj s celovečernim nastopom v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. V tem času je k skupini pristopilo okoli dva tisoč članov, intelektualcev zelo različnih strok.  Z nastopi so se predstavili po vsem svetu. Med najbolj vznemirljive se je v spomin zapisala turneja po Severni Koreji, saj je bila Folklorna skupina Emona prva slovenska izvajalska zasedba, ki je nastopila v tej sicer zaprti državi. O folklori obstaja vrsta mitov, ki jo umeščajo med kulturo nižje vrste. Resnica je drugačna, folklora pomeni znanje ljudstva. Skupine, ki se s tem ukvarjajo, pa na odru uprizarjajo kompleksne glasbeno-plesne predstave.

Prireditev Veličastnih 50: “Pleši, poj, oder je tvoj” je bila retrospektivna. Plesno zgodbo je popeljala tudi v tisti čas, ko je bila Slovenija del skupne Jugoslavije in je bilo raziskovanje ter poustvarjanje izročila celotnega Balkana strokovno spodbujeno in sistemsko podprto. Ob glasbi in plesih Slovenije so se tako na odru odvile tudi odrske slike, ki so prikazale bogastvo izbranega balkanskega izročila. Prireditev je umetniško vodil dr. Bojan Rok, zdravnik, ki zatrjuje, da je udejstvovanje pri folklorni skupini najboljše zdravilo proti staranju.

Utrip prireditve Veličastnih 50: “Pleši, poj, oder je tvoj” Folklorne skupine Emona bomo predstavili v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi in izpostavili trenutke, ki zaznamujejo.

 

Simona Moličnik