Slovenski znanstveniki imajo po svetu velik ugled

Profesorica doktorica Maruša Bradač nas je popeljala med zvezde, Maša Kampijut pa na peščene plaže Kanarskih otokov. Ob koncu oddaje pa smo bili z mikrofonom tudi čisto blizu švicarskih Alp, na občnem zboru slovenskega planinskega društva Triglav.

Profesorica doktorica Maruša Bradač je svetovno priznana astrofizičarka, ki je že skoraj dve desetletji Slovenka po svetu. V svoje raziskovanje že vrsto let prepleta predvsem prve galaksije, ki so nastale v vesolju in temno snov. V Davisu na zahodni obali ZDA se dobro počuti, še raje pa ima, ko pride na obisk v rodno domovino. In čeprav so tudi ti obiski zelo dinamični in polni aktivnosti, se je profesorica prijazno odzvala povabilu in z Mojco Delač sta se sprehodili po njeni življenjsko-raziskovalni poti.

Maša Kampijut je svoj košček sveta našla pod vročim soncem nad Kanarskimi otoki. Trenutno dela v japonski restavraciji v Hard Rock hotelu in ne premišljuje o vrnitvi v domovino. Ko smo jo poklicali, je bila ravno na plaži. Tudi kopala se je. Je to zanjo običajen dan?

Prvi mesec v letu je po navadi tudi v slovenskih društvih v tujini namenjen potrditvam programov dela  za tekoče leto. V Slovenskem planinskem društvu Triglav v Zurichu so se tako  na občnem zboru, ki je potekal minulo soboto, dogovorili za program dejavnosti v tem letu. Poudarek  bo na pohodništvu in planinarjenju, kar je tudi ena izmed temeljnih dejavnosti  enega najstarejših slovenskih društev v Švici. Predsednik društva Triglav Tomaž Tišler je v pogovoru z Lili Brunec  nanizal nekaj načrtov, spregovoril pa je tudi o sodelovanju z drugimi slovenskimi društvi in bližnji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku pri rojakih v Švici.

Še nekaj kratkih novic:

Ameriško slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je objavila razpis za slovenske študente, ki si želijo študijsko-raziskovalne izkušnje v ZDA, Kanadi ali Veliki Britaniji. Rok prijave je 15. februar. ASEF nudi izbranim študentom 10-tedenski študijsko-raziskovalni obisk na vrhunskih, kjer študent opravlja ekipno raziskovalno dejavnost pod mentorstvom slovenskega profesorja. ASEF študentu priskrbi namestitev pri slovenski družini ali družini slovenskih korenin (če te možnosti v kakšnem primeru ni, ASEF poskrbi za alternativno bivanje drugje) in krije vse druge stroške. Za več informacij in prijavo glej asef.net/visiting-usa/.

Svetovni slovenski kongres poziva vse vladne inštitucije in politike, da preprečijo prodajo prostorov na Cankarjevi cesti 1 Banki Slovenije in s  tem preselitev društva na Vilharjevo 13, kjer prostori niso primerni za predstavljanje tako pomembne dejavnosti kot jo opravljajo. Danes se bolj kot kdaj koli prej, so zapisali, iz Slovenije izseljuje vedno več mladih slovenskih izobražencev, gospodarstvenikov in kulturnikov. S preselitvijo na manj ugledno lokacijo, kot je na primer stavba nekdanje občine Bežigrad, dodajajo, bi slovenska politika sprožila signal, da so Slovenci izven Slovenije nezaželeni in jih zavrača, kot se je to dogajalo v preteklosti.

Urad republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu sporoča, da bo letošnje srečanje Dobrodošli doma 2018 v Brežicah, v soboto 16. junija. Celodnevni program bo izpolnjen z aktivnostmi za različne okuse in generacije. V naslednjih mesecih bodo program bogatili in objavljali na njihovi spletni strani www.slovenci.si. Vabijo vsa društva, da svoj prihod napovejo čim hitreje s kratkim elektronskim sporočilom, napišejo okvirno število udeležencev in morebitne potrebe po namestitvi iz sobote na nedeljo.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač