Radijska igra za otroke

Jan Malik: Žogica Marogica

Ob 90-letnici Radia Slovenija in 70-letnici Lutkovnega gledališča Ljubljana

V termin tokratne radijske igre za otroke je našla pot prav posebna zvočna pravljica za dobro jutro. Zdi se namreč, da je letošnje leto, tudi leto številnih, velikih obletnic. Naš Radio Slovenija, denimo, praznuje svoj 90. rojstni dan, nekoliko mlajše Lutkovno gledališče Ljubljana pa bo letos upihnilo 70 svečk. Navihana Žogica Marogica Jana Malika je, poleg Sapramiške, ena od predstav z največ ponovitvami ne le pri nas, pač pa tudi v svetovnem merilu. Leta 1988 je nastal zvočni posnetek te resnično posebne predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki mu boste danes, v obliki radijske igre, tudi prisluhnili. Gre za nenavaden dokument časa, kot pogled v vzvratno ogledalo. Tako, si želimo, naj ga zaznajo tudi vaša ušesa. Sicer pa je čas najmanj oprijemljiva in težko doumljiva četrta dimenzija. Prav zato radi rečemo, da je preprosto relativen.
Več informacij o radijski igri za otroke na Otroškem portalu RTV Slovenija in na e-naslovu rio@rtvslo.si na katerem se lahko prijavite tudi na mesečna obvestila o novostih povezanih z radijsko igro za otroke.

Prevajalec Pavel Holeček
Režiser Jože Pengov
Avtor izvirne glasbe Bojan Adamič
Obnova predstave Edi Majaron

Pripovedovalka Lučka Drolc
Žogica Marogica Ajša Šunjić
Dedek Iztok Jereb
Babica Nadja Vidmar
Zmaj Tolovaj Blaž Vižintin
Stražnik Karel Brišnik
Vojak Bojan Maroševič
Čuvaj Božo Vovk
Strašilo Motovilo Alja Tkačev
Kužek Postružek Nace Simončič
Ptiček Kraljiček Lučka Drolc
1. zmajček Karel Brišnik
2. zmajček Nace Simončič
3. zmajček Nina Skrbinšek
Animatorji Breda Hrovatin, Marko Velkavrh, Peter Dougan in Jernej Slapernik
Vodja predstave Uroš Smasek

Radijska realizacija – realizacija Jože Valentič; asistentka režije Alenka Grajžar; ton Staš Janež in Zmago Frece; oddajo je vodil urednik Uredništva igranega programa Aleš Jan

Posneto v Lutkovnem gledališču Ljubljana 17. oktobra 1988