Mnogi imajo v življenju vzornike. Za nekatere so to starši, učitelji ali drugi znanci, večina mladih pa vzornike najde prav v zvezdnikih. In medtem ko so včasih zvezdnikom sledili tako, da so obešali njihove plakate po stenah sobe, izrezovali njihove fotografije iz revij, snemali na kasete njihove skladbe, jim danes mladi sledijo prek raznih omrežij. Kakšne so lepote in pasti zvezdništva, zakaj je dobro imeti vzornika in kje moramo postaviti meje, ko mu želimo slediti in biti podobni - o vsem tem so skozi tokratne novinarske delavnice tokrat razmišljali Žan, Jure, Timotej, Hana, Ana, Tajda, Eva, Veronika, Sara, Katja in Živa z OŠ Staneta Žagarja Lipnica. 

Kakšne so lepote in pasti zvezdništva razmišljajo učenci iz OŠ Staneta Žagarja Lipnica

Mnogi imajo v življenju vzornike. Za nekatere so to starši, učitelji ali drugi znanci, večina mladih pa vzornike najde prav v zvezdnikih. 

Kakšne so lepote in pasti zvezdništva, zakaj je dobro imeti vzornika in kje moramo postaviti meje, ko mu želimo slediti in biti podobni – o vsem tem so skozi tokratne novinarske delavnice tokrat razmišljali Žan, Jure, Timotej, Hana, Ana, Tajda, Eva, Veronika, Sara, Katja in Živa z OŠ Staneta Žagarja Lipnica. 

Najprej so o vzornikih povprašali namlajše.

“Moj vzornik je moj brat – je zabaven, smešen, marsikaj zna dobro narediti. Zelo prijazen je in ga imam zelo rada.”

Vzorniki nekoč in danes

Medtem ko so včasih zvezdnikom sledili tako, da so obešali njihove plakate po stenah sobe, izrezovali njihove fotografije iz revij, snemali na kasete njihove skladbe, jim danes mladi sledijo prek raznih omrežij.

“V mojem otroštvu je bila moja vzornica učiteljica 1. razreda. Izbrala sem si jo zato, ker je bila ženska, ki mi je veliko pokazala, me naučila različnih stvari, podala druge poglede na igro in prosti čas …”

Mladi novinarji so pred mikrofon povabili tudi pevko, ki je marsikomu vzornica. Floro Emo Lotrič so povprašali vse o njenih glasbenih začetkih, odrskih izkušnjah in preganjanju treme.

“Moj prvi nasvet, ki sem ga dobila v zvezi s tremo je, da naj si predstavljam, da imajo vsi gledalci zeljnate glave. No, zdaj pa pred nastopom globoko vdihnem, malo zadržim dih, da se umiri srce, predvsem pa si predstavljam, da sem na odru zato, ker sama uživam in ker čutim, da je to moje poslanstvo …”

Je imeti vzornika vedno le pozitivno?

Najstniki želijo biti drugačni, želijo izstopati, biti posebni, a po drugi strani si izbirajo vzornike, ki jim želijo biti podobni. Kaj mladi iščejo pri vzornikih, kako pomembno vlogo igrajo pri tem mediji, kako vzorniki vplivajo na oblikovanje osebnosti posameznika in ali je imeti vzornika vedno le pozitivno? O vsem tem so se mladi iz Lipnice pogovarjali s svojimi vrstniki in psihologinjo mag. Katjo Nastran.

“Bodite drug drugemu dobri prijatelji, zaupajte si, spodbujajte se in bodite drug drugemu zgled za dobre stvari, ne za traparije. Skupaj bodite tudi kritični do medijev in do znanih oseb. Vzorniki naj vam bodo samo smerokaz na vaši poti, ne pa glavni cilj.”

Tadeja Bizilj