Ameriški predsednik je nagovoril oba domova ameriškega kongresa – opravil je t.i. State of the Union.

Trumpov govor v kongresu ni odstopal od zapisanega scenarija, več pozornosti je pritegnilo protokolarno odstopanje od tradicije

Ameriški predsednik je prvič v svojem mandatu uradno nagovoril oba domova ameriškega kongresa, opravil je t.i. State of the Union, letni nagovor kongresa o stanju v državi. Nizal je predvsem ameriške uspehe in državljanom napovedal svetlo prihodnost.

Ameriško gospodarstvo cveti. A težava Donalda Trumpa je, da je prepričan, da je za to zaslužen on.

Trenutna ameriška gospodarska politika je politika nizkih davkov za bogate in korporacije, kar pomeni tudi boljše življenje za bogate ter nadaljevanje razkola med ameriško revno večino in bogato manjšino. Nekoč nepremičninski mogotec se še ni ločil od svojega prejšnjega poklica, za to ima še tri leta, če se seveda prej ne zgodi kaj izrednega.

Novembra ameriško politiko čakajo delne kongresne volitve in glede na politično tradicijo predsednikova stranka na kongresnih volitvah sredi njegovega mandata izgubi sedeže. Pred volitvami imajo republikanci v predstavniškem domu 239 predstavnikov, demokrati 193, trije sedeži so prazni, v senatu pa je po zadnjih nadomestnih volitvah v Alabami 51 republikancev, 47 demokratov, dva senatorja sta neodvisna, vendar volita z demokrati. V primeru demokratske osvojitve predstavniškega doma in senata je skoraj zagotovo moč pričakovati okrepljena prizadevanja za odstavitev predsednika ZDA. In demokrati bodo skoraj gotovo dobili senat, morda tudi predstavniški dom, predsednik Trump pa bo novembra nedvomno pomemben dejavnik volilne udeležbe in volje ameriških volivcev, ki so po prvem letu Trumpovega vladanja še bolj razdeljeni.

Donald Trump je kongres nagovoril tudi v času nadaljevanja preiskave domnevnega ruskega vpletanja v predsedniške volitve leta 2016, ki ji še ni videti konca. V govoru se te teme ni dotakni, kar je glede na izkušnje minulih predsednikov bilo tudi pričakovano. A zgodba se bo nekako vendarle morala razplesti.

Robert Mueller ima veliko podatkov in to prav gotovo ne bo prijetno za Trumpa.

Več demokratov je bojkotiralo Trumpov nagovor, tisti, ki so bili prisotni pa so ostali kamnitih obrazov, tudi aplavza med njimi ni požel. Za bolj zanimivo obstransko dogajanje je poskrbela prva dama ZDA Melania Trump, ki je na Trumpov letni nagovor prišla ločeno, ne pa z ostalimi gosti v njeni loži, kot je to tradicija, ki sta se jo vseskozi držala tako zakonca Obama kot zakonca Bush.

Matej Šurc, Nadia Petauer