Med nami je zelo malo takih, ki si redno in pravilno umivajo zobe

Čeprav zdravje postavljamo na prvo mesto, pa opozoril, navodil in nasvetov zdravstvenih delavcev običajno ne slišimo prav radi. Kljub temu bomo v oddaji Ultrazvok povedali kar naravnost sledeče dejstvo: med nami je zelo malo takih, ki si redno in pravilno umivajo zobe. Rezultat slabe ustne higiene sta zobna gniloba in parodontalna bolezen. Obe lahko vodita v izpadanje zob. Kako bi torej morali skrbeti za svoje zobe? Kakšna zobna ščetka je najboljša in kdaj pride v poštev zobna nitka? Zakaj je zobna pasta le kozmetični dodatek? Kako pa vzdržujemo čistočo zobne proteze?

Še posebej skrbno moramo zobe umiti zvečer, pred spanjem. Ponoči je namreč upočasnjeno izločanje sline – prav slina pa je naravna čistilka in zaščitnica zob. Ob zmanjšanem izločanju sline naraste tveganje za nastanek zobne gnilobe.

Z dobro ustno higieno lahko preprečimo nastanek kariesa, zobnega kamna in slabega zadaha. Ustavimo tudi krvavenje dlesni in izpadanje zob zaradi parodontalne bolezni. Ustna higieničarka Ana Zupančič pravi, da je osnova preprečevanja zobne gnilobe in parodontalne bolezni vestno odstranjevanje zobnih oblog. Zobozdravnik dr. Rok Gašperšič s Centra za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike v Ljubljani pa pravi, da bi moral vsak od nas poznati skrite kotičke in problematična mesta v svojih ustih. Nanje bi moral biti še posebej pozoren in jih očistiti kolikor se najbolje da.

Iztok Konc