Kako deluje naša notranja biološka ura

Zakaj so nekateri ljudje jutranji slavčki, drugi pa nočne sove? Kaj uravnava ritem spanja? Kako na naše zdravje vplivata nočno in izmensko delo? Dr. Andraž Stožer z Medicinske fakultete v Mariboru pojasnjuje, da naša notranja biološka ura uravnava ritem spanja in budnosti, narekuje izločanje hormonov, nihanje krvnega tlaka in telesne temperature.

Dolgoletno večizmensko delo je po merilih Svetovne zdravstvene organizacije razporejeno v kategorijo potencialnih spodbujevalcev nastanka raka. Uvrščeno je le eno stopnjo nižje kot izpostavljenost azbestu in kajenje.

Znanstveniki so dolgo ugibali, kako smo se ljudje prilagodili na menjavo dneva in noči. Letošnji Nobelovi nagrajenci Hall, Rosbash in Young so v osemdesetih letih preučevali biološko uro vinske mušice. Odkrili so nov gen ter tako pojasnili molekularni mehanizem cirkadianega ritma. V letih, ki so sledila, je bilo dokazano, da po istem principu deluje tudi biološka ura pri ljudeh.

Če naša biološka ura ne deluje pravilno, lahko nastopijo nekatere najpogostejše bolezni sodobnega časa. Med njimi so rakava obolenja, nevrodegenerativne bolezni, presnovne motnje, kot so debelost in sladkorna bolezen, ter avtoimunska obolenja.

Iztok Konc