Etnofonija

Izseljenski blues grškega novorebeta Dimitrisa Mystakidisa

Aprila letos je izšel njegov zadnji studijski album »Amerika«, ki je dvignil na noge glasbene sladokusce na vseh koncih sveta. Na njem so zbrane pretežno pesmi grških rebetov, ki so se med obema vojnama pridružili množici emigrantov na poti za kruhom na drugo stran Atlantika.

mystakidis
foto: DM FB

 

Tokrat nas bodo glasbeni vetrovi Etnofonije odnesli v mesto Solun ob obali Egejskega morja. Solun, ki leži nedaleč od ustja reke Vardar, je s slabimi osemsto tisoč prebivalci drugo največje mesto v Grčiji in sedež grške pokrajine Srednja Makedonija. V njej so vse do srede prejšnjega stoletja sobivale različne kulture in narodi. Med drugo svetovno vojno so nemški nacisti krvavo obračunali s tamkajšnjimi sefardskimi Židi. Grki so se v dveh valovih, po koncu prve in druge svetovne vojne, lotili asimilacije in pregona več stotisoč tamkajšnjih slovanskih makedonskih prebivalcev.

Med profesorji na solunski lokalni univerzi in epirski visoki šoli umetnosti naletimo na enega najmočnejših predstavnikov sodobne grške rebetske glasbe, na kitarista in pevca Dimitrisa Mystakidisa. Njegov koncert je bil eno najprijetnejših presenečenj letošnjega srečanja etnoglasbene srenje Womex, ki se je oktobra odvil v Katovicah na Poljskem. Mystakisis deluje na grški folk glasbeni sceni že dobra tri desetletja. V novem tisočletju vedno bolj navdušuje s samostojnimi albumi. Aprila letos je izšel njegov zadnji studijski album »Amerika«, ki je dvignil na noge glasbene sladokusce na vseh koncih sveta. Na njem so zbrane pretežno pesmi grških rebetov, ki so se med obema vojnama pridružili množici emigrantov na poti za kruhom na drugo stran Atlantika. Še posebno velik grški izseljenski val se je v ZDA zlil po porazu Grčije v vojni s Turčijo leta 1922.
Mystakidis je v skladbah na albumu uporabil ameriško rebetsko »tsibiti« tehniko, ki je maloazijske korenine te glasbe prepletla z bluesom.

 

 

Poslušanje:

  1. O PINOKLIS Dimitris Mystakidis
  2. MI ME XEHNAS STA XENA Dimitris Mystakidis
  3. HTES TO VRADI STOU KARIPI Dimitris Mystakidis
  4. PARAPONIARIS Dimitris Mystakidis
  5. MANOLIS O HASIKLIS Dimitris Mystakidis