Kdo, kam, zakaj in kako - vse o prvih slovenskih izseljencih v ZDA.

Prvi slovenski izseljenci, ki so bili po večini misijonarji, so v ZDA odšli v sredini 19. stoletja; čez lužo so pozneje zvabili tudi kmete

O izseljevanju Slovencev v ZDA smo govorili tudi v tokratnem Torkovem kvizu. Naša sogovornica je bila izr. prof. dr. Mirjam Milharčič Hladnik z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, ki je dejala, da je bilo izseljevanje sprva individualno zastavljeno.

Prva slovenska naselbina St. Steven je bila ustanovljen okoli leta 1850. Njeni prvotni prebivalci so v nasprotju s tistimi, ki so jim sledili iz domovine, ostali kmetje. Drugi so se povečini preusmerili v industrijo – delali so v jeklarstvu, železarstvu, rudarstvu. Tisti, ki so ostali v domovini, so bili relativno dobro informirani o tem, kako se godi izseljencem na drugi strani luže. Njihove prigode so lahko brali v t. i. Ameriških pismih.
Kot piše Marjan Drnovšek v svojem delu Usodna privlačnost Amerike, so belokranjski otroci veliko bolj kot reki Savo in Dravo poznali na primer reko Mississipi. Če jih je kdo povprašal po imenih ameriških mest, pa so takoj v en glas zakričali Chicago ali New York – slednji je bil, tako kot za večino priseljencev v ZDA, vstopna točka v obljubljeno deželo tudi za Slovence.
Pot v ZDA je bila dobro organizirana, šlo je za zelo dobičkonosen posel, je še povedala naša sogovornica. Prva postaja večine, ki je želela čez lužo, v deželo, kjer “tečeta med in mleko in kjer lahko z dreves namesto zelenega listja obirajo zelene dolarje”, je bila sicer po navadi Ljubljana. Prav na Kolodvorski ulici, kjer se danes nahaja tudi RTV Slovenija, je bilo največ oziroma večina potovalnih agencij.
Slovenci so se najbolj množično sicer izseljevali z Dolenjske, Primorske, iz Bele krajine, Ribnice in Prekmurja. Lahko bi rekli, da so od ponekod v tujino odšle kar cele vasi. Do leta 1924 se je izselilo kar okoli 250 tisoč ljudi; vseh Slovencev je bilo okoli 1,25 milijona.

Andreja Gradišar